
W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Tczewie przeprowadzono wojewódzkie eliminacje do Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie 2024”, w dwóch kategoriach Kucharz oraz BHP. Celem głównym konkursu jest stworzenie uczestnikom Ochotniczych Hufców Pracy, kończącym 2024 roku cykl kształcenia, możliwości sprawdzenia poziomu ich przygotowania do zewnętrznych egzaminów kwalifikacyjnych. W przedsięwzięciu wzięło udział osiemnastu uczestników z dwunastu jednostek Pomorskiej Wojewódzkiej Komendy OHP. Konkurs w kategorii kucharz składał się z części teoretycznej i praktycznej. W kategorii BHP oceniano wiedzę teoretyczną uczestników.
Po części teoretycznej uczestnicy biorący udział w kategorii kucharz przeszli do części praktycznej konkursu. Instruktor zawodu przeprowadził instruktaż stanowiskowy oraz przedstawił uczestnikom dania konkursowe, którymi były:
- Roladki ze schabu z serem żółtym i pieczarkami.
- Ziemniaki purée
- Sałata zielona z ogórkiem i rzodkiewką.
Podczas rywalizacji można było zauważyć duże zaangażowanie oraz pasję z jaką przyszli adepci zawodu przygotowywali potrawy. Poziom wiedzy i umiejętności wszystkich był bardzo wyrównany. Biorący udział w kategorii BHP, po części teoretycznej uczestniczyli w zajęciach z doradcą zawodowym z Młodzieżowego Centrum Kariery w Tczewie.
Zastępca kierownika OSiW w Tczewie podziękował młodzieży za udział w konkursie, zwracając uwagę na wysoki poziom wiedzy uczestników w obu kategoriach i wręczyła zwycięzcom nagrody i dyplomy.
Zdobywcy I miejsca w etapie wojewódzkim będą reprezentować Pomorską Wojewódzką Komendę OHP na etapie centralnym w dwóch kategoriach.
Autor tekstu: Lucyna Jabłońska
Autor zdjęć: Lucyna Jabłońska