
W 11-19 Hufcu Pracy w Słupsku prężnie działa koło kulinarne "Kuchcik". Cieszy się ono niesłabnącym zainteresowaniem wsród uczestników.
W tym roku zgłosiło się wielu nowych „młodych kucharzy” chcących wzbogacić swoją wiedzę teoretyczną i praktyczną. Ze względu na coraz bardziej kapryśną aurę pogodową postanowiono przyrządzić proste, ale zarazem rozgrzewające danie. Uczestnicy uznali, że wszystkie te wymagania spełniają zapiekanki. W pierwszej kolejności umyto i pokrojono niezbędne produkty. Każdy miał inny pomysł na swoją bagietkę. Jedni robili je z serem i pieczarkami inni wzbogacali plastrami pomidora, czy papryki. Uczestnicy mogli wykazać się całkowitą indywidualnością i preferencją smakową. Każdy skupiał się na własnym projekcie kulinarnym. Podczas zajęć panowała całkowita swoboda i ekspresja. Podczas pieczenia unosił się silny aromat, który jeszcze bardziej zaostrzał apetyt młodych ludzi. Autorom wypieków bardzo smakowały ich autorskie wyroby.
Uczestnictwo w kole kulinarnym daje młodzieży wiele satysfakcji. Jedni mogą wykazać się już zdobytymi umiejętnościami, drudzy natomiast czerpią wiedzę od bardziej doświadczonych kolegów. Jest to także niejednokrotnie okazja do luźnych rozmów integrujących uczestników.
Autor tekstu: Agnieszka Grzenkowicz
Autor zdjęcia: Klaudia Białowąs / Agnieszka Grzenkowicz