flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

W 11-19 Hufcu Pracy w Słupsku prężnie działa koło kulinarne "Kuchcik". Jego powodzenie wzrasta z każdym rokiem funkcjonowania. Odbywające się zajęcia przynoszą „młodym kucharzom” wiele przyjemności i radości. W tym roku także zgłosiło się wielu chętnych. Wychowawca a zarazem opiekun koła musiał podzielić kandydatów na podgrupy i zaplanować kilka dodatkowych tematów spotkań. Jednym z nich było - „Panini - Smaki Italii”.

Podczas pracy młodzi ludzie słuchali wykładu wychowawcy na temat prozdrowotnych walorów wszystkich używanych składników, a było ich naprawdę dużo. Młodzież miała do wyboru: kilka rodzajów sałaty, kolorowe papryki, pomidory, awokado, wędliny, wędzonego łososia i wiele innych smakowitych dodatków. Dzięki temu mogła wykazać się całkowitą indywidualnością podczas przyrządzania swoich kompozycji. Każdy miał własny, indywidualny sposób pracy. Jednak działając w grupie uczestnicy uczą się dzielić i zwracać uwagę na potrzeby innych. Wychowawca dba także o wysoki poziom kultury osobistej podczas zajęć.

Uczestnictwo w kole kulinarnym daje młodzieży wiele satysfakcji. Starsi uczestnicy mogą wykazać się już zdobytymi umiejętnościami, nowo przyjęci natomiast czerpią wiedzę od bardziej doświadczonych kolegów. Jest to także niejednokrotnie okazja do luźnych rozmów integrujących uczestników.

Autor tekstu: Agnieszka Grzenkowicz
Autor zdjęć: Klaudia Jabłońska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.