
Trójkąty cienkiego ciasta, pyszne składniki oraz ciągnący się ser – to właśnie pizza! 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Historia tej popularnej potrawy rozpoczęła się w starożytnej Grecji. Był to wtedy placek z mąki i wody, wypiekany w wysokiej temperaturze w piecu. Natomiast bez wahania rozsławili ją właśnie Włosi, którzy jako pierwsi dodali do pizzy sos pomidorowy, który ostatecznie zmienił jej smak. W związku z tym, iż ten fast food cieszy się największym zainteresowaniem wśród młodzieży, 11-16 Hufiec Pracy w Kwidzynie, zorganizował dla swoich uczestników poczęstunek w formie pizzy z zaprzyjaźnionej pizzerii Don Corleone. W tym trudnym pandemicznym czasie, młodzież mogła wziąć posiłek „na wynos” do domu lub posilić się w świetlicy środowiskowej 11-16 Hufca Pracy, przestrzegając obostrzeń. Podczas spotkania z młodzieżą, nie zabrakło rozmów wychowawczych prowadzonych przez kadrę 11-16 HP w Kwidzynie.
Organizacja tego typu przedsięwzięć ma za zadanie kształtowanie wśród uczestników poczucia pamięci o świętach zarówno tych bardziej uroczystych, jak również tych powszechnie obchodzonych.
Autor tekstu: Mariola Przewłoka
Autor zdjęć: Anna Gregorczyk