flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Trójkąty cienkiego ciasta, pyszne składniki oraz ciągnący się ser – to właśnie pizza! 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Historia tej popularnej potrawy rozpoczęła się w starożytnej Grecji. Był to wtedy placek z mąki i wody, wypiekany w wysokiej temperaturze w piecu. Natomiast bez wahania rozsławili ją właśnie Włosi, którzy jako pierwsi dodali do pizzy sos pomidorowy, który ostatecznie zmienił jej smak. W związku z tym, iż ten fast food cieszy się największym zainteresowaniem wśród młodzieży, 11-16 Hufiec Pracy w Kwidzynie zorganizował dla swoich uczestników poczęstunek w formie pizzy z zaprzyjaźnionej pizzerii Don Corleone. W poniedziałkowy (08.02.2021 r.) bardzo mroźny dzień, młodzież mogła posilić się gorącą pizzą w świetlicy środowiskowej 11-16 Hufca Pracy lub wziąć posiłek „na wynos” do domu. Podczas spotkania z młodzieżą, nie zabrakło rozmów wychowawczych prowadzonych przez kadrę 11-16 HP w Kwidzynie. Organizacja tego typu przedsięwzięć ma za zadanie kształtowanie wśród uczestników poczucia pamięci o świętach zarówno tych bardziej uroczystych, jak również tych powszechnie obchodzonych.

Międzynarodowy Dzień Pizzy w Kwidzynie 2
Międzynarodowy Dzień Pizzy w Kwidzynie 2
Uczestnik odbiera pizzę.
Międzynarodowy Dzień Pizzy w Kwidzynie 3
Międzynarodowy Dzień Pizzy w Kwidzynie 3
Gorąca pizza.
Międzynarodowy Dzień Pizzy w Kwidzynie 4
Międzynarodowy Dzień Pizzy w Kwidzynie 4
Uczestnicy w świetlicy środowiskowej.
 
Autor tekstu: Anna Gregorczyk
Autor zdjęć: Izabela Gąsiorowska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.