
9 luty tą datę kojarzą wszyscy miłośnicy pizzy. Światowy Dzień Pizzy obchodzony jest od 2018 r. Na dzień obchodów wybrano dzień św. Antoniego, patrona pizzerii. Święto pochodzi z Włoch, jak i sama pizza. Pizza kochana jest przez dzieci jak i przez dorosłych. 11-18 Hufiec Pracy w Nowym Dworze Gdańskim również nie mógł pominąć takiego święta, gdyż kadra jednostki, jak i uczestnicy uwielbiają ten przysmak. Niestety w dobie pandemii nie mogli przyrządzić jej wspólnie. Wychowawcy wysłali swoim podopiecznym instrukcje wykonania i przepis na pyszna pizzę. Zanim wspólnie wirtualnie zaczęto przygotowywać pizzę, uczestnicy dowiedzieli się trochę o jej historii: skąd pochodzi, jakie są jej rodzaje, jakich produktów trzeba użyć, żeby upiec pyszną pizzę. Podczas spotkania online młodzież dowiedziała się również, że najpopularniejszym rodzajem serowego przysmaku jest margherita, która swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch - Marghericie Sabaudzkiej. Trzy główne składniki pizzy, czyli pomidory - czerwień, ser mozzarella - biel oraz bazylia - zieleń symbolizują barwy narodowe Włoch. Pizza uchodzi za kultową potrawę kuchni włoskiej. Tymczasem pierwsze dania tego typu zaczęli serwować nie Rzymianie, a starożytni Grecy. Wprawdzie pieczony placek polany oliwą i zapiekany z ziołami serwowano na terenie Italii, jednak oficjalnie to Grecy są autorami tego niezwykłego przysmaku. Uczestnicy nowodworskiego Hufca Pracy przygotowali pizzę z salami, z szynka oraz z tuńczykiem. Wszystkie wyglądały bardzo apetycznie.
Autor zdjęć: Uczestnicy 11-18 Hufca Pracy w Nowym Dworze Gdańskim