flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. Pomysł pojawił się w 1985 roku w USA, z inicjatywy organizacji pożytku publicznego FARM, promującej ochronę zwierząt i dietę roślinną. Dietetycy podkreślają korzyści płynące z ograniczenia, bądź całkowitego wyeliminowania mięsa z jadłospisu, przede wszystkim: zmniejszamy ryzyko chorób serca. Do tego dochodzą względy etyczne i ekologiczne, czyli pozytywny wpływ na środowisko.

Młodociani pracownicy kształcący się w zawodzie kucharza w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP wraz z instruktorem chętnie przystali na pomysł sporządzenia 18 marca bezmięsnego menu. Młodzież przygotowała kolorową tartę warzywną oraz przystawkę z chleba tostowego z dodatkiem awokado i papryki. Było pysznie i zdrowo.

Wprowadzenie diety roślinnej powinno wiązać się przede wszystkim ze zmianą sposobu myślenia, odejściem od stereotypów obyczajowych i zastąpieniem ich nowymi wzorcami, decyzja nie powinna być pochopna i nagła. Wegetarianie świadomie i starannie komponują dietę, ponieważ wiedzą, co jeść, żeby zachować zdrowie i dobrą formę. Warto również zaznaczyć, że wieloletnie badania wykazały, iż zwolennicy diety roślinnej żyją średnio kilka lat dłużej niż zwolennicy wyrobów mięsnych.

Sporządzanie tarty.
Sporządzanie tarty.
Sporządzanie przystawek.
Sporządzanie przystawek.
 
Autor tekstu: Paulina Szmaglińska
Autor zdjęć: Paulina Szmaglińska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.