
Dnia 17 listopada 2023 roku Wioletta Bohdziewicz, doradca zawodowy Młodzieżowego Centrum Kariery w Słupsku, zorganizowała przedsięwzięcie „Manufaktura rozwoju zawodowego - Warsztaty kulinarne - W świecie pizzy”, w którym udział wzięli uczestnicy 11-19 Hufca Pracy w Słupsku.
Warsztaty poprowadzili Państwo Bernadetta i Łukasz Maciąg, właściciele firmy. Odbyły się one w Pizzerii Marina w Słupsku. Na wstępie prowadzący opowiedzieli o swojej przygodzie w prowadzeniu pizzerii. Państwo Maciąg kochają włoską kuchnię, a przede wszystkim wyjątkowy przysmak- pizzę. Celem przedsięwzięcia było zapoznanie uczestników z historią pizzy i różnymi sposobami jej przyrządzania. Właściciele firmy przekazali informacje o cieście na pizzę, jak powinno być właściwie wyrobione i wypieczone, jakie należy dobrać składniki oprócz sosu pomidorowego i sera, aby królowa kuchni włoskiej pizza była smaczna. Po krótkiej prelekcji uczestnicy pod okiem prowadzących mogli przygotować swoją pizzę. Następnym etapem była wspólna degustacja własnych wyrobów, a oprócz tego młodzież miała możliwość w praktyce sprawdzić jak wykorzystać zasady savoir-vivre przy stole. Warsztat poprzedziło spotkanie z doradcą zawodowym z MCK w Słupsku, które miało na celu zapoznać młodych ludzi z rynkiem pracy, zawodami przyszłości, ukierunkować uczestników na planowanie kariery zawodowej oraz zwrócenie uwagi na to jak ważna jest kontynuacja edukacji w wybranym zawodzie lub znalezienie satysfakcjonującej pracy.
Poprzez udział w zajęciach podopieczni 11-19 Hufca Pracy mieli możliwość nabycia nowych, dotychczas nieznanych kwalifikacji zawodowych z zakresu kuchni włoskiej - pizzy. Przedsięwzięcie spotkało się ze sporym zainteresowaniem. Uczestnicy wyrazili chęć udziału w następnych zajęciach. Każdy z uczestników warsztatów otrzymał certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu.
Autor tekstu: Wioletta Bohdziewicz
Autor zdjęć: Wioletta Bohdziewicz