Kadra Młodzieżowego Centrum Kariery w Bytowie, dnia 12 czerwca 2023 roku zorganizowała pokaz umiejętności zawodowych pt.: „Manufaktura Rozwoju Zawodowego - Baristika i Cukiernictwo” dla uczestniczek 11-20 Hufca Pracy w Bytowie. Warsztaty odbyły się w „Sweet Food MK”, które poprowadziła Pani Martyna Kupc – właścicielka firmy.
Spotkanie rozpoczęło się od omówienia przez doradcę zawodowego i pośrednika pracy lokalnego rynku pracy, przedstawienia młodzieży sylwetki poszukiwanego pracownika, zawodów przyszłości, korzyści płynących z podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Kolejny etap warsztatów rozpoczął się od części teoretycznej, podczas której pani instruktor przedstawiła niezbędne informacje dotyczące zawodu baristy oraz cukiernika. Po części teoretycznej uczestniczki warsztatów ćwiczyły dekorację cukierniczą. W trakcie zajęć robiły cake popsy, deser pana cotta, piekły sernik oraz drożdżówki. Ponadto młodzież zdobyła umiejętności w dziedzinie baristiki, przygotowała kawę espresso, latte, cappuccino oraz kawę mrożoną.
Celem wydarzenia było przede wszystkim wyedukowanie umiejętności pozwalających na podjęcie pracy o charakterze sezonowym, zgodnie z zapotrzebowaniem lokalnego rynku pracy ukierunkowanego na branżę turystyczną i gastronomiczną. Założeniem warsztatów było wzbogacenie doświadczenia uczestników i poszerzenie ich umiejętności o nową dziedzinę jaką jest baristika i cukiernictwo. Warsztaty dopełniły jakość oferty kształcenia zawodowego i dostosowania się do potrzeb rynku pracy. Warsztaty zakończyły się uzyskaniem certyfikatu i degustacji swoich wypieków.
Autor tekstu: Lucyna Błaszkowska / Lucyna Trzebiatowska
Autor zdjęć: Uczestnik wydarzenia