flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

W dniach od 26.04.2022 r. do 27.04.2022 r. uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Tczewie wzięli udział w szkoleniu zawodowym pn. „Kuchnia molekularna”. Organizatorem szkolenia było Centrum Edukacji i Pracy w Gdańsku.

Szkolenie przeprowadził Pan Paweł Wątor, który z wykształcenia jest kucharzem i dietetykiem. Doświadczenie zdobył na wyspach w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa. Pracował w warszawskim Amber Room jako zastępca Wojciecha Modest Amaro. Jest współautorem książki „Odkrywanie Smaków” z Markiem Kondratem.

Szkolenie miało na celu zapoznanie młodych ludzi z historią gastronomii molekularnej, z różnymi technikami i produktami stosowanymi w tego typu kuchni. Instruktor rozpoczął spotkanie od zajęć teoretycznych, które miały na celu przedstawienie zasad bezpieczeństwa pracy z ciekłym azotem. W ramach zajęć praktycznych młodzież została zaproszona do kawioru, gotowania w ciekłym azocie, zamrażania piany w syfonie, wytwarzania lizaka molekularnego i klasycznej dekonstrukcji.

Dania, które przygotowała młodzież to: 

  • udko z indyka sous vide z sosem własnym z ogórkiem kompresowany, galaretką z buraka, espumą z buraka, pianką z mleka podwędzanego oraz lizakiem molekularnym z parmezanu,
  • lody z wędzonego miodu i białą czekoladą na ciekłym azocie z espumą z owoców tropikalnych i galaretką owocową z jadalnymi kwiatami.

Po zakończonym szkoleniu zawodowym każdy z uczestników otrzymał certyfikat ukończenia szkolenia oraz dyplom ukończenia szkolenia od prowadzącego zajęcia, Pana Pawła Wątor.

1. Kuchnia molekularna - szkolenie zawodowe
1. Kuchnia molekularna - szkolenie zawodowe
2. Kuchnia molekularna - szkolenie zawodowe
2. Kuchnia molekularna - szkolenie zawodowe
3. Kuchnia molekularna - szkolenie zawodowe
3. Kuchnia molekularna - szkolenie zawodowe
4. Kuchnia molekularna - szkolenie zawodowe
4. Kuchnia molekularna - szkolenie zawodowe
5. Kuchnia molekularna - szkolenie zawodowe
5. Kuchnia molekularna - szkolenie zawodowe

 

Autor tekstu: Lucyna Jabłońska
Autor zdjęć: Lucyna Jabłońska / Uczestnicy szkolenia

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.