
16 grudnia 2021 r. obył się konkurs kulinarny „Kurczak w roli głównej”. Jego inicjatorem był 11-19 Hufiec Pracy w Słupsku. W zmaganiach wzięli udział uczestnicy z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy. Placówka od wielu lat ściśle współpracuje z tutejszym hufcem. Jest to bardzo owocne, wzorowe a przede wszystkim twórcze partnerstwo. Było to szczególnie widoczne podczas zorganizowania I edycji konkursu „Kurczak w roli głównej”.
Do rywalizacji stanęło kilkanaście osób. W ciągu kilku godzin młodzież pod czujnym okiem instruktorów nauki zawodu pokazywała swoje umiejętności. Była to wspaniała okazja na doszlifowanie swojej sztuki kulinarnej, szczególnie w perspektywie zbliżających się egzaminów czeladniczych. Uczestnicy byli bardzo zaangażowani w challenge. Prześcigali się w pomysłowości i kreatywności swoich dań. W pasji tworzenia powstały m.in. takie wspaniałości jak: „Kurczak po koreańsku”, „Słodsze oblicze kurczaka” czy „Kurczak w boczku z czekoladą”. Same nazwy powodowały wzmożenie apetytu wśród kadry oceniającej konkurs. Kucharze mieli oczywiście swoje tajemnice i sekretne składniki, które nadawały wyjątkowości ich dziełom. Kunszt i fantazja młodych kucharzy budziły zachwyt. Oczywiście poza bardzo wysokimi umiejętnościami kucharzy, na jakość dań miała wpływ znakomicie wyposażona pracownia. Uczący się tam przyszli szefowie kuchni mają dostęp do wysokiej jakości sprzętów, co nie pozostaje bez znaczenia w podwyższaniu kompetencji kulinarnych. Po zakończeniu regulaminowego czasu trwania zmagań, komisja przystąpiła do oceny poszczególnych dań. W ocenie brano pod uwagę nie tylko smak i jakość użytego produktu. Bardzo ważna była prezentacja, indywidualizm i wyrafinowanie konkretnego wyrobu. Zaprezentowane kompozycje były niejednokrotnie małymi dziełami sztuki. Komisja miała bardzo ciężkie zadanie. Jednak udało się dojść do kompromisu, co pozwoliło nagrodzić 11 osób. Nagrody zostały zasponsorowane przez Pomorską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy w Gdańsku.
Było to bardzo miłe zwieńczenie trudów jakie młodzi ludzie włożyli w swoją pracę. Uczestnictwo w tego typu imprezach daje młodzieży wiele satysfakcji. Jedni mogą wykazać się już zdobytymi umiejętnościami, drudzy natomiast czerpią wiedzę od bardziej doświadczonych kolegów. Jest to także niejednokrotnie okazja do luźnych rozmów integrujących. Wszystkim biorącym udział w I edycji konkursu „Kurczak w roli głównej” serdecznie dziękujemy, a zwycięzcom gratulujemy!
Autor zdjęć: Piotr Wojciechowski / Kadra Hufca Pracy