
W grudniu zakończył się program lokalny pt. „Oswoić stres” realizowany przez wychowawcę 11-23 Hufca Pracy w Słupsku. Ostatni temat dotyczył tego co jeść, by zredukować stres. Jak wiadomo, to jak się odżywiamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne, na to jak się czujemy, jak wygląda nasze ciało i jak wykonujemy nasze codzienne obowiązki. Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych jakich potrzebuje organizm, aby zdrowo funkcjonować. Stres stanowi nieodłączną część naszego życia. Napięcie psychiczne wywoływane stresującą sytuacją może przyczynić się do podejmowania złych nawyków żywieniowych. Dobra wiadomość jest taka, że to co jemy może mieć również pozytywny wpływ na niwelowanie poziomu stresu. Aby zredukować stres należy spożywać węglowodany złożone, które znajdziemy w pełnoziarnistym pieczywie, makaronach i kaszach. Spożywając ciepłą owsiankę podniesiemy poziom hormonu szczęścia. W redukowaniu poziomu stresu pomaga również spożywanie owoców i warzyw, tłustych ryb, ciepłego mleka, awokado, orzechów czy gorzkiej czekolady. Zwieńczeniem programu „Oswoić stres” był konkurs fotograficzny dla zainteresowanych uczestników pt. „Jem zdrowo”. Zadaniem młodzieży było przesłanie do wychowawcy zdjęć, na których widać jak przygotowują zdrowy posiłek lub zdjęcie gotowego dania. W konkursie wzięło udział 10 uczestników. Troje z nich, które przygotowało najciekawsze propozycje zostało nagrodzone kartami podarunkowymi ufundowanymi przez Pomorską Wojewódzką Komendę OHP w Gdańsku. Celem konkursu było utrwalenie zdobytej wiedzy, rozwijanie i udoskonalanie umiejętności kulinarnych, a także aktywizowanie młodzieży i zachęcanie ich do autoprezentacji.
Autor zdjęć: Uczestnicy 11-23 Hufca Pracy