
Dnia 15 listopada uczestnicy 11-18 Hufca Pracy w Nowym Dworze Gdańskim wraz z wychowawcami we współpracy z Nowodworskim Klubem Seniora zorganizowali międzypokoleniowe warsztaty kulinarne dla seniorów.
Idea warsztatów zrodziła się z pragnienia podkreślenia wagi roli, jaką w naszym życiu odgrywają osoby starsze oraz pokazanie młodzieży, że mogą liczyć na pomoc i wsparcie osób starszych, nawiązać z nimi kontakt i nauczyć się od nich czegoś ciekawego jak i pokazać seniorom wersje nowocześniejszych potraw. Celem samych warsztatów było przełożenie tej idei na praktyczne umiejętności – wyposażenie seniorów w wiedzę, w tym przypadku przepisy na krem z dyni i pieczone ziemniaczki. Kiedy za oknem jesień, na zielnikowym stole zagościła dynia. Ta popularna roślina sprawdzi się nie tylko jako dekoracja, ale przede wszystkim w kuchni. W końcu dynia to źródło wielu składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, selen, potas czy cynk. Dodatkowo ma niewiele kalorii (w 100g ok 30kcal), za to jest bogata w białko i błonnik pokarmowy. Jeżeli połączymy ją w jednym daniu ze świeżym korzeniem imbiru, papryczką chilli i pestkami dyni – mamy idealną rozgrzewającą zupę. Ten pełnowartościowy, jesienny posiłek sprawdzi się na chłodniejsze popołudnia. Hasłem dzisiejszego gotowania naszej młodzieży było „Nie dajmy się krótszym dniom i deszczowej pogodzie!” Poza wspólną integracją w trakcie gotowania była także nauka – uczestnicy nie tylko uczą się wspólnie nowych przepisów, ale także pogłębiają wiedzę o właściwościach odżywczych różnych pokarmów wchodzących w skład dań. Seniorzy zaś ćwiczą swoje umiejętności, wymieniają się doświadczeniami w zakresie gotowania, poznają nowe techniki kulinarne. Wonny zapach unosił się w powietrzu a ponadto było przepysznie.
Uwieńczeniem spotkania i wspólnych zmagań kulinarnych była wspólna degustacja i wymiana doświadczeń pomiędzy starszymi a podopiecznymi 11-18 Hufca Pracy.
Autor tekstu: Magdalena Ciąćka
Autor zdjęć: Patrycja Głodnicka / Magdalena Ciąćka / Dawid Szumilewicz