
Ostatni dzwonek w szkole i upragnione wakacje zazwyczaj każdemu kojarzą się odpoczynkiem, swobodą w spędzaniu czasu wolnego, brakiem stresu i obowiązków. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na taki luz.
Przekonali się o tym uczestnicy III klas Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Bytowie, przed którymi są jeszcze egzaminy czeladnicze decydujące o uzyskaniu kwalifikacji zawodowych. Będąc w stałym kontakcie z uczestnikami i pracodawcami pracownicy 11-20 Hufca Pracy w Bytowie odwiedzili dziewczyny zdające egzamin w zawodzie kucharza w Restauracji „Młyn” w Bytowie. Podczas krótkiej rozmowy zarówno z uczestniczkami jak i pracodawcą wnioskować można, że mimo pandemii i ograniczeń w dostępie do edukacji i zajęć praktycznych jakie miały na przełomie dwóch lat dziewczyny nabyły podstawową wiedzę i umiejętności w zawodzie kucharza. Podczas egzaminu atmosfera była przyjazna a uczestniczki chętnie wykonywały kolejne zadania przełożonych.
Przed nimi jednak jeszcze etap teoretyczny przed komisją Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości Pomorza Środkowego w Słupsku, gdzie będą oceniane z wiedzy teoretycznej. Mocno trzymamy kciuki za wszystkich zdających i życzymy powodzenia i dalszych sukcesów.
Autor tekstu: Bożena Stadnik
Autor zdjęć: Bożena Stadnik