flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Dnia 16 maja 2025 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Człuchowie odbył się egzamin próbny w zawodzie kucharz. To ważne wydarzenie dla uczestników przygotowujących się do kwalifikacyjnego egzaminu zawodowego, pozwalające im sprawdzić swoje umiejętności w warunkach zbliżonych do prawdziwego egzaminu.

Egzamin próbny składać się będzie z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Część teoretyczna obejmuje test pisemny sprawdzający wiedzę z zakresu technologii gastronomicznej, bezpieczeństwa i higieny pracy, a także organizacji pracy w kuchni. W części praktycznej uczestnicy będą musieli wykazać się umiejętnością przygotowania wybranego dania zgodnie z wcześniej przygotowaną dokumentacją technologiczną. Uczestnicy mieli do przygotowania zupę serową z grzankami i szczypiorkiem, udko szefa z domowymi frytkami, a na deser podali bezę z kremem mascarpone i owocami. Ocenie podlegać będą m.in. technika wykonania, organizacja stanowiska pracy, przestrzeganie zasad higieny oraz estetyka i smak gotowego dania.

Egzamin ma na celu nie tylko ocenę poziomu wiedzy i umiejętności uczniów, ale również przygotowanie ich do prawdziwego egzaminu zawodowego, który będzie miał miejsce w późniejszym terminie. Dla wielu uczestników to szansa na zdobycie cennych doświadczeń oraz zidentyfikowanie obszarów wymagających poprawy.

Egzamin_próbny_w_zawodzie_kucharz_w_OSiW_OHP_w_Człuchowie_2.jpg

Egzamin_próbny_w_zawodzie_kucharz_w_OSiW_OHP_w_Człuchowie_3.jpg

Autor tekstu: Monika Hoppe
Autor zdjęć: Monika Hoppe/ Katarzyna Szczepaniak

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.