
W 11-19 Hufcu Pracy w Słupsku prężnie działa koło kulinarne „Kuchcik”. Cieszy się ono niesłabnącym zainteresowaniem wsród uczestników. Każde zajęcia przynoszą jego członkom wiele satysfakcji i pozytywnych emocji.
Ponieważ zbliżają się Andrzejki młodzież postanowiła zrobić parę łakoci, które mogą urozmaicić stół z przekąskami przygotowanymi na zabawę. Młodzi kucharze uznali, że najbardziej nada się do tego ciasto francuskie, które można przyrządzić na słodko i słono. Po burzliwych naradach zdecydowano się na słodki wariant. Uczestnicy przygotowali niezbędne produkty. Każdy miał inny pomysł na swoje ciastka. Jedni nadziewali je z bananem lub jabłkiem z cynamonem, inni dżemem truskawkowym lub śliwkowym. Uczestnicy mieli bardzo duży wybór składników, dlatego powstało wiele rozmaitych kombinacji smakowych.
Młodzi kucharze mogli wykazać się inwencją twórczą dotyczącą kształtów i rozmiarów swoich ciastek. Oczywiście nie obyło się bez podjadania i drobnych psikusów. Uczestnictwo w kole kulinarnym daje młodzieży wiele satysfakcji. Jedni mogą wykazać się już zdobytymi umiejętnościami, drudzy natomiast czerpią wiedzę od bardziej doświadczonych kolegów. Jest to także niejednokrotnie okazja do luźnych rozmów integrujących uczestników. A jeżeli dochodzą do tego pachnące, cieplutkie ciasteczka, to czego jeszcze można chcieć więcej.
Autor tekstu: Agnieszka Grzenkowicz
Autor zdjęć: Agnieszka Grzenkowicz