flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

We współczesnym świecie zdrowy i aktywny tryb życia to standard, zarówno wśród młodzieży jak i dorosłych. Gonitwa za wymarzoną sylwetką, kondycją oraz chęć dorównania innym osobom prowadzącym aktywny i zdrowy styl życia, musi iść przede wszystkim w parze ze zdrowym rozsądkiem. Właściwe odżywianie jest warunkiem zdrowia zarówno psychicznego jak i fizycznego. Należy pamiętać, że niewłaściwy dobór proporcji oraz składników odżywczych zawartych w produktach, może powodować negatywne skutki uboczne typu: nadpobudliwość, kłopoty z koncentracją, czy agresywne zachowania. Nieodpowiednio dobrana dieta to najczęstszy błąd podczas procesu dbania o własne ciało. Dnia 21 stycznia przypada Dzień Zdrowej Wagi Kobiet. W związku z tym młodzież 11-16 Hufca Pracy w Kwidzynie w ramach promowania zdrowego stylu życia, przygotowała inspiracje na swoje „fit śniadanie”. Nie zabrakło różnorodności potraw. Kolorowe bułeczki razowe, których podstawą były warzywa, mix owoców na bazie jogurtu naturalnego z nasionami Chia oraz śniadanie na ciepło – szparagi. Prawidłowe nawyki żywieniowe wpisane na co dzień do naszego jadłospisu, mogą znacznie przedłużyć nasze życie oraz poprawić jego jakość. To, co młody człowiek wniesie w swoje dorosłe życie, jest niezwykle ważne dla niego samego i następnych pokoleń.

zał 1
zał 1
Kolorowe bułeczki z warzywami.
zał 3
zał 3
Szparagi przygotowane przez uczestnika.
 
Autor tekstu: Anna Gregorczyk

Autor zdjęć: Uczestnicy 11-16 Hufca Pracy w Kwidzynie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.