flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

15 marca obchodzimy Dzień Piekarzy i Cukierników, nazywany również naprzemiennie Dniem Świętego Klemensa, który jest patronem miłośników wypieków. To nie tylko ważne, branżowe wydarzenie, skupiające cukierników i piekarzy, polegające na wymianie doświadczeń, ale również okazja do tego, by zjeść coś wyjątkowego.

Klemens Maria Hofbauer z pewnością jest autorytetem niejednego czeladnika. Hofbauer od najmłodszych lat zafascynowany był wszystkim, co związane z wypiekami. Pracował jako czeladnik piekarski w rodzinnym mieście – w 1770 roku zaczął pracę w przyklasztornej piekarni w Klosterbrück. Na skutek wojen i panujących w Europie chorób, do zakonu przybywały niezliczone ilości biednych i głodnych ludzi. Piekarz nigdy nikomu nie odmówił pomocy. Hofbauer musiał ciężko pracować, by wystarczyło dla wszystkich chleba. Podczas podróży do Rzymu zetknął się z Zakonem Redemptorystów, do którego wstąpił. Po otrzymaniu święceń kapłańskich wysłano go do Wiednia, a następnie do Warszawy. Do końca pozostawał jednak wierny swojej największej pasji – wypiekaniu chleba. Klemensa Marię Hofbauera beatyfikował papież Leon XIII 29 stycznia 1888 roku.

Wszystkim piekarzom i cukiernikom składamy najserdeczniejsze życzenia. Życzymy wiele pomyślności, wytrwałości w trudnych dla rzemiosła czasach, a przede wszystkim pomysłów na ciągły rozwój. Dziękujemy cukiernikom, odbywającym praktyczną naukę zawodu w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Tczewie, za trud Waszej codziennej pracy oraz osładzanie nam życia, głównie swoją obecnością!

Autor tekstu: Paulina Szmaglińska
Autor zdjęć: Paulina Szmaglińska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.