
W 11-19 Hufcu Pracy w Słupsku stale realizowane są programy wojewódzkie oraz autorskie. Jednym z programów wychowawczych w bieżącym kwartale jest „Zdrowie i higiena każdego ucznia”. Wiodący cel stanowi zapoznanie młodzieży z podstawową wiedzą z zakresu higieny osobistej, zasad odżywiania oraz savoir vivru. Treści nawiązują także do obecnej sytuacji epidemiologicznej. W ostatnim czasie omawiano z uczestnikami temat dotyczący odżywiania w wieku dojrzewania. Młodzi ludzie w czasie luźnych rozmów wypowiadali swoje zdanie co powinni jeść, aby być zdrowym. Niektóre osoby przedstawiły swój rytm dnia w stosunku do posiłków. Zauważono w tym procesie wiele niedoskonałości, na przykład: pojedyncze posiłki w ciągu całego dnia, brak warzyw w daniu, picie napoi energetycznych itp. Wychowawca przedstawił uczestnikom zasady zdrowego żywienia się młodzieży będącej w wieku szkolnym. Do tego celu posłużono się poprzednią i nową, aktualną piramidą żywieniową. Zwrócono uwagę na spożywanie trzech zbilansowanych posiłków dziennie oraz zdrowych, delikatnych przekąsek, zaopatrywanie się w owoce i warzywa w ramach przekąsek, wzbogacenie diety w produkty bogate w błonnik czy zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko. Uczestnicy dowiedzieli się że, najzdrowsza dieta nie przyniesie efektów przy jednoczesnym prowadzeniu siedzącego trybu życia. Dodano, iż przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie lub jej wdrożeniu ważne jest, aby omówić ją ze swoim lekarzem. Spożywanie przez młodzież odpowiednich produktów, we właściwych ilościach i proporcjach, a także codzienna aktywność fizyczna i inne elementy stylu życia są kluczem do zdrowia i prawidłowego rozwoju, czy dobrych wyników w nauce.
Autor tekstu: Anna Mularczyk
Autor zdjęć: Elżbieta Gierke / Anna Mularczyk