• Kontrast strony

27 listopada 2018 r. dziewięcioosobowa grupa uczestników Hufca Pracy w Zambrowie, uczniów kl. I BS I stopnia oraz kl. III ZSZ z Zespołu Szkół Stowarzyszenia Wspierania Edukacji i Rynku Pracy w Zambrowie, kształcących się w zawodzie kucharz, brała udział w warsztatach kulinarnych wspólnie z uczestnikami z HP w Kolnie. Zajęcia odbyły się w Studio „ATUTY” w Białymstoku pod nadzorem Szefowej Kuchni Pani Ewy Bałdyś Jakuć. Na młodych kucharzy czekały na stołach produkty oraz przepisy do wykonania dań. Uczestnicy mieli za zadanie poznać tajniki kuchni kresowej oraz przygotować 4 dania. „Kuchnia kresowa kształtowała się pod wpływem, kuchni litewskiej, białoruskiej, austro-węgierskiej, żydowskiej a nawet tureckiej. Kuchnia kresowa to przede wszystkim dania drobnoszlacheckie, które obecnie smakujemy na stołach całej Polski. Do gotowania wykorzystywano tutaj produkty rolnicze i leśne. Dużym powodzeniem cieszyła się wieprzowina i drób. Kuchnia kresowa, to wyszukane potrawy o bogatym smaku, zrobione z prostych składników”.

Młodzież została podzielona na cztery czteroosobowe zespoły. Każdy zespół miał wykonać jedno danie. W przepisach kuchni kresowej znalazły się takie dania jak: krupnik z kurkami i pulpecikami, sałatka z serem korycińskim i kindziukiem, wareniki z babką ziemniaczaną i sosem ze schabu w śmietanie, a także serniczki z sosem malinowym. Pani Ewa nauczyła również młodzież, jak przygotować chipsy z pora, jarmużu oraz batatów, które można wykorzystać jako dekoracje do dań lub jako zdrową przekąskę. Uczestnicy chętnie przystąpili do gotowania przydzielonych potraw. W zespołach nastąpiła integracja z koleżankami i kolegami z kolneńskiego hufca oraz przydział odpowiednich zadań. Jedni wyrabiali ciasto na wareniki, inni przygotowywali babkę ziemniaczaną, gotowali krupnik, mielili sernik na serniczki. Adepci sztuki kucharskiej czuli się, jak w programie „Masterchef”. W pomieszczeniu rozchodził się niesamowity zapach przygotowywanych dań. Poprzez pracę zespołową oraz indywidualną pod czujnym okiem oraz instruktażem Szefowej Kuchni nabyli umiejętności przygotowywania różnych potraw w sposób smaczny, pożywny i estetyczny.

Na zakończenie warsztatów nastąpiła degustacja smacznych dań przy pięknie nakrytym stole. Przy wspólnym posiłku szefowa kuchni opowiadała wszystkim o tajnikach i zwyczajach kuchni kresowej. Warsztaty zakończyły się rozdaniem każdemu uczestnikowi certyfikatu poświadczającego jego udział w szkoleniu. Młodzież jednogłośnie oświadczyła, ze było super, oraz że z chęcią jeszcze tu wrócą.

Autor tekstu i zdjęć: Grażyna Dembek - Komendant Hufca Pracy w Zambrowie
Źródło cytatu: www.polskatradycja.pl/kuchnia-polska/regiony/kresy.html

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.