• Kontrast strony

10 grudnia 2018 r. dziewięcioosobowa grupa uczestników Hufca Pracy w Zambrowie, uczniów kl. I BS I stopnia oraz kl. III ZSZ z Zespołu Szkół Stowarzyszenia Wspierania Edukacji i Rynku Pracy w Zambrowie, kształcących się w zawodzie kucharz i sprzedawca, po raz drugi miała okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych pt.: „Kuchnia podlaska w nowej odsłonie”. Wyjazd na warsztaty zorganizowany był w ramach utrzymania rezultatów projektu „OHP jako realizator usług rynku pracy”. Towarzyszyli im również uczestnicy z Hufca Pracy w Kolnie.

Zajęcia odbyły się w dobrze wyposażonym w sprzęt kulinarny nowoczesnym, loftowym wnętrzu Studia „ATUTY” w Białymstoku. Nad wspólnym gotowaniem czuwała profesjonalna szefowa kuchni Ewa Bałdyś Jakuć. Młodzież została podzielona na cztery czteroosobowe zespoły. Każdy miał wykonać jedno danie z kuchni podlaskiej. Proponowane do wykonania menu to:

1. Czekadełko – gruszka w boczku z serem wędzonym podana z sosem,
2. Przystawka – to roladki z pstrąga w bakłażanie,
3. Danie główne – polędwiczka wieprzowa z wędzonym serem korycińskim zaprawiana trawa żubrową podana z puree z dyni.
4. Deser – krem chałwowy z malinami.

Przy dużej wyspie z płytami indukcyjnymi, z dostępem do piekarników i innego sprzętu, przy wykorzystaniu świeżych produktów, uczestnicy chętnie przystąpili do gotowania przydzielonych potraw. W zespołach nastąpiła integracja z koleżankami i kolegami z kolneńskiego hufca oraz przydział odpowiednich zadań. Dla naszych uczestników były to dania dotąd nieznane – wykonywane po raz pierwszy. Poprzez pracę zespołową oraz indywidualną pod czujnym okiem oraz instruktażem szefowej kuchni, młodzi adepci sztuki kulinarnej nabyli umiejętności przygotowywania różnych potraw w sposób smaczny i zdrowy. Dużą wagę przywiązywali również do wyglądu dań.

Na zakończenie warsztatów nastąpiła degustacja dań przy pięknie nakrytym stole. Przy wspólnym posiłku szefowa kuchni opowiadała wszystkim o tajnikach i zwyczajach kuchni podlaskiej, która jest dużo bardziej złożona i ciekawa, niż mogłoby się nam wydawać. Warsztaty zakończyły się rozdaniem każdemu uczestnikowi certyfikatu poświadczającego jego udział w szkoleniu, a niektórzy otrzymali go po raz drugi. Jest to niewątpliwie bardzo ciekawa forma nauki zawodu oraz nabycia nowych umiejętności i zdobycia ciekawych doświadczeń. Cała grupa planuje tu jeszcze wrócić na zajęcia. Opiekunami uczestników były Justyna Jabłońska – wychowawca HP w Zambrowie oraz Dorota Nicewicz – wychowawca HP Kolno.

hplomza kulinarne 11122018 02 hplomza kulinarne 11122018 03

Autor tekstu: Grażyna Dembek - Komendant Hufca Pracy w Zambrowie
Zdjęcia: Justyna Jabłońska - wychowawca Hufca Pracy w Zambrowie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.