Sytuacja związana z pandemią wymusiła zastosowanie nowych rozwiązań jak i ograniczeń w funkcjonowaniu warsztatów szkoleniowo-produkcyjnych w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie. Uczniowie branżowych szkół I stopnia będący młodocianymi pracownikami są zwolnieni z obowiązku świadczenia pracy do 23 grudnia bieżącego roku. W tym czasie klasy II i III szkoły branżowej w zawodzie kucharz i krawiec realizują kursy przedmiotów zawodowych w formie online. Nie wszyscy jednak pracują przed komputerem.
Młodociani pracownicy realizujący naukę zawodu w formie pozaszkolnej zajęcia odbywają bez zmian. W Ośrodku z takiej formy nauki korzysta dwóch uczestników, w zawodzie kucharz i monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie. Warsztaty budowlane okres nauki zdalnej wykorzystują na wykonanie drobnych prac remontowych. Pomalowane zostały ściany na korytarzach, barierki przy schodach, wymienione uszkodzone płytki terakoty. Na warsztatach gastronomicznych ostatnio wykonywane są potrawy z warzyw sezonowych, zupy krem, warzywa zapiekane, surówki na różne sposoby. Po raz drugi już instruktor p. Lila Wojtach przeprowadziła konsultacje dla uczestników, którzy zakończyli naukę w Ośrodku, a w terminie zimowym zdawać będą teoretyczny egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz.
Instruktorzy do spraw szkolenia zawodowego pozostają w ciągłym kontakcie z młodzieżą, służą swoim wsparciem i udzielają wskazówek podczas kursu przedmiotów zawodowych. Okres pandemii to czas wyjątkowo trudny dla wszystkich. Wierzymy, że wspólna praca i zaangażowanie przyniosą planowane efekty.
Autor tekstu i zdjęć: Anna Łukaszuk – kierownik warsztatów szkoleniowych Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie