• Kontrast strony

W dniu 7 października, uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie, w ramach inicjatywy Rady Młodzieży, wybrali się do wsi Dobrowoda na warsztaty pieczenia "Korowaja", czyli tradycyjnego ciasta weselnego. Wieś jest znana z ciekawych imprez sprzyjających tradycji, integrujących mieszkańców z całego województwa podlaskiego.

Korowaj to drożdżowe, dekorowane ciasto, które towarzyszy ważnym wydarzeniom, takim jak, na przykład wesele. Korowaj nie jest jedynie produktem kulinarnym, ma też znaczenie rytualne, a jego powstawaniu towarzyszą pieśni i obrzędy.

Młodzież uczestniczyła w niecodziennym szkoleniu wyrabiania, ozdabiania i pieczenia tego ciasta. Podczas warsztatów pieczenia korowaja wszystkim dopisywał dobry humor. Panie z koła gospodyń przygotowały dla naszych uczestników pyszną regionalną babkę ziemniaczaną. Zwieńczeniem warsztatów była degustacja słodkiego korowaja, przygotowanego przez młodzież.

osiwwasilkow_poznajemykuchnietradycyjna_08102020_1
osiwwasilkow_poznajemykuchnietradycyjna_08102020_2
osiwwasilkow_poznajemykuchnietradycyjna_08102020_3
osiwwasilkow_poznajemykuchnietradycyjna_08102020_4
osiwwasilkow_poznajemykuchnietradycyjna_08102020_5
osiwwasilkow_poznajemykuchnietradycyjna_08102020_6
osiwwasilkow_poznajemykuchnietradycyjna_08102020_7
osiwwasilkow_poznajemykuchnietradycyjna_08102020_8

Autor tekstu i zdjęć: Barbara Czajkowska - wychowawca Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.