Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie, w dniu 22 października, wzięli udział w ekologicznych zajęciach kulinarnych w ramach programu wojewódzkiego „Niszcząc przyrodę niszczysz własny dom”. Zadaniem młodzieży było znalezienie sposobu na wykorzystanie produktów spożywczych drugiej świeżości i odpadów spożywczych które mogą z powodzeniem stanowić bazę dla nowej potrawy.
Podopieczni OSiW zebrali czerstwe pieczywo, obierki ziemniaka oraz jabłek. Z pieczywa wykonane zostały obłędnie smaczne kotlety, natomiast obierki jabłek stanowiły podstawę przygotowania zdrowego i pysznego kompotu. Zwieńczeniem przygotowanego posiłku był oczywiście zdrowy deser w postaci chipsów przygotowanych z obierek ziemniaków.
Doznania smakowe podczas degustacji przeszły oczekiwania autorów dań co sprawiło, że zrodziła się potrzeba dalszego poszukiwania inspiracji dla wykorzystania niechcianych i często wyrzucanych składników spożywczych.
Autor tekstu i zdjęć: Magdalena Dubaniewicz-Kiełczyńska, Elżbieta Kochanowicz-Klej – st. wychowawcy Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie