• Kontrast strony

Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie, w dniu 22 października, wzięli udział w ekologicznych zajęciach kulinarnych w ramach programu wojewódzkiego „Niszcząc przyrodę niszczysz własny dom”. Zadaniem młodzieży było znalezienie sposobu na wykorzystanie produktów spożywczych drugiej świeżości i odpadów spożywczych które mogą z powodzeniem stanowić bazę dla nowej potrawy.

Podopieczni OSiW zebrali czerstwe pieczywo, obierki ziemniaka oraz jabłek. Z pieczywa wykonane zostały obłędnie smaczne kotlety, natomiast obierki jabłek stanowiły podstawę przygotowania zdrowego i pysznego kompotu. Zwieńczeniem przygotowanego posiłku był oczywiście zdrowy deser w postaci chipsów przygotowanych z obierek ziemniaków.

Doznania smakowe podczas degustacji przeszły oczekiwania autorów dań co sprawiło, że zrodziła się potrzeba dalszego poszukiwania inspiracji dla wykorzystania niechcianych i często wyrzucanych składników spożywczych.

osiwwasilkow_nierzucajchlebem_23102020_1
osiwwasilkow_nierzucajchlebem_23102020_2
osiwwasilkow_nierzucajchlebem_23102020_3
osiwwasilkow_nierzucajchlebem_23102020_4
osiwwasilkow_nierzucajchlebem_23102020_5
osiwwasilkow_nierzucajchlebem_23102020_6
osiwwasilkow_nierzucajchlebem_23102020_7
osiwwasilkow_nierzucajchlebem_23102020_8

Autor tekstu i zdjęć: Magdalena Dubaniewicz-Kiełczyńska, Elżbieta Kochanowicz-Klej – st. wychowawcy Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.