Jak młodzież może sprawdzić swoje umiejętności kulinarne? Młodzi kucharze, reprezentanci 8 jednostek Podlaskiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Białymstoku już znają odpowiedź na to pytanie, ponieważ 12 kwietnia 2022 r. spotkali się w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie, aby podzielić się dobrymi praktykami oraz wziąć udział w etapie wojewódzkim konkursu „Sprawny w zawodzie”.
„Młodzi kulinarni artyści”, bo tak ich można nazwać wykazali się wiedzą w części teoretycznej oraz zademonstrowali umiejętności w części praktycznej, podczas której musieli przygotować dwa dania: zupę krem z pora oraz schabowy po mediolańsku z makaronem i sosem pomidorowym. Uczestnicy konkursu wykazali się zaangażowaniem oraz kreatywnością, czego efektem były warianty zleconych potraw.
Wojewódzką mistrzynią kulinarną została Ramona Ptaszyńska z Hufca Pracy w Zambrowie, która zdobyła 109,5 punktu. Będzie reprezentowała OHP na Podlasiu w konkursie na etapie ogólnopolskim. Agata Lisowska reprezentująca Hufiec Pracy w Augustowie wywalczyła II miejsce, uzyskując 102,25 punktu. Z kolei III miejsce zdobyła Agata Kowalska z Hufca Pracy w Białymstoku, która ukończyła współzawodnictwo z 94 punktami. Członkami komisji byli: Dawid Siniło – szef kuchni Soodi Pierogarnia, Maciej Tomaszewski – szef kuchni Restauracji Sztuka Mięsa, a także kierownik ds. kształcenia i wychowania Ewa Kosińska.
Wszyscy uczestnicy biorący udział w konkursie otrzymali pamiątkowe dyplomy, a zwyciężczynie dodatkowo puchary oraz nagrody rzeczowe. Wszystkim kucharzom kadra życzymy powodzenia na dalszej drodze zawodowej!
Linki z wydarzenia emitowane w lokalnych mediach:
- https://bialystok.tvp.pl/59592363/zawod-kucharz
- https://www.radio.bialystok.pl/wiadomosci/index/id/212673
Autor tekstu i zdjęć: Ewelina Czarkowska – referent ds. kształcenia i programów edukacyjnych Podlaskiej Wojewódzkiej Komendy OHP