Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Suwałkach dnia 7 grudnia 2022 r. miało przyjemność zorganizować podopiecznym Hufca Pracy w Suwałkach z klasy I Branżowej Szkoły I stopnia w Zespole Szkół Technicznych w Suwałkach, zajęcia grupowe z doradcą zawodowym, na których młodzież poznała świat różnych zawodów głównie z branży gastronomicznej. Po obejrzanej prezentacji, wspólnej dyskusji i kalamburach uczniowie udali się dzięki gościnności miejscowej restauracji „Fuki Sushi” na warsztaty sushi.
Zajęcia rozpoczęły się od zapoznania się z produktami kuchni japońskiej. Następnie Mistrz Sushi zdradził uczestnikom, którzy jak się okazało, w większości dotychczas nie mieli styczności z potrawami kuchni kraju „kwitnącej wiśni”, jak przygotować najważniejszy składnik, bez którego nie byłoby sushi, czyli ryż. Gdy już, każdy posiadł potrzebną wiedzę teoretyczną, nadszedł wyczekiwany moment praktyczny. Mistrz zaprezentował 3 najpopularniejsze rodzaje sushi: Futomaki, California, Uramaki oraz jednoskładnikowe Hosomaki. Przygotowanie wszystkich rolek sprawiło uczestnikom wiele radości. Z zaangażowaniem, krok po kroku zwijali własne sushi. Jak się okazało jednak na koniec, największym wyzwaniem było prawidłowe pokrojenie przygotowanych potraw, ale w momencie degustacji wszystkie niepowodzenia przeszły w niepamięć.
Wszyscy uczestnicy po zakończonych warsztatach otrzymali pełne pudełka własnoręcznie przygotowanych rolek sushi, by móc poczęstować najbliższych członków rodziny.
Autor tekstu: Milena Augustajtys – specjalista ds. programów
Autor zdjęć: Ewelina Cebelińska – specjalista ds. rozwoju zawodowego