W ramach programu „Pośrednictwo pracy – praca w gastronomii” Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży zorganizowało dla uczestników Hufca Pracy zajęcia z pośrednikiem pracy – Urszulą Rytwińską.
Pani Ula przedstawiła wymagania do pracy w zawodzie kucharz i zawodach pokrewnych oraz oferty pracy dostępne na lokalnym rynku, a także omówiła krótkoterminowe formy zatrudnienia oraz zasady prawidłowego sporządzania dokumentów aplikacyjnych. Następnie odbyły się warsztaty kulinarne w „Kuchnia Tatarska u Alika”.
Właściciel - Pan Aleksander Popławski opowiedział młodzieży o swojej ścieżce zawodowej i specyfice pracy w kuchni. Opowiedział również o historii kuchni tatarskiej a następnie młodzież wykonała potrawy „Stulistnika z mięsem” oraz „Kibiny”. Młodzież poznała nowe smaki i aromaty, otrzymała wiele wskazówek dotyczących pracy w kuchni. Nabyła wiedzę i umiejętności, które przydadzą im się przy podjęciu pierwszej pracy. Młodzież była bardzo aktywna w trakcie warsztatów, zadawała wiele pytań. Na koniec uczestnicy skosztowali przygotowane przez siebie dania, które bardzo im smakowały.
Autor tekstu i zdjęć: Anna Maziewska – specjalista ds. programów Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Suwałkach