Pomimo okresu wakacyjnego Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Suwałkach realizuje kursy zawodowe z zakresu gastronomii dla uczestników i absolwentów Hufca Pracy w Suwałkach i Hufca Pracy w Augustowie. Podczas zajęć z doświadczonymi instruktorami z zakresu gastronomii młodzież poznaje m.in. zasady marketingu i jego znaczenie dla działalności gospodarczej, zasady obsługi przyjęć okolicznościowych, techniki przygotowywania i serwowania potraw, napojów oraz różnego rodzaju kawy, noszenia zastawy i obsługi klienta.
Zajęcia kursowe odbywają się w formie teoretycznej i praktycznej zgodnie z programem nauczania danego kursu. Młodzież chętnie uczestniczy w zajęciach, podczas których przyrządza pyszne przekąski i egzotyczne koktajle. Głównym celem kursów organizowanych przez OHP jest uzupełnienie lub nabycie kwalifikacji oraz przygotowanie młodzieży do zafunkcjonowania na rynku pracy.
Autor tekstu: Ewelina Cebelińska – specjalista ds. rozwoju zawodowego CEiPM w Suwałkach
Zdjęcia: Ewelina Cebelińska – specjalista ds. rozwoju zawodowego CEiPM w Suwałkach, Marcin Siuda – wykładowca