• Kontrast strony

naglowek WER 750

Mówi się, że wszystko, co dobre i piękne szybko przemija. W okresie od 19 lutego do 2 marca 2018 roku podlaska młodzież uczestniczyła w kucharskim stażu zagranicznym we Frankfurcie nad Odrą w ramach projektu "Młodzi stolarze, murarze i kucharze z Podlasia na zagranicznym stażu zawodowym". Stroną przyjmującą stażystów był Zakład Promowania Kształcenia Zawodowego Związku Przemysłu Budowlanego Berlina i Brandenburgii Oddział we Frankfurcie/Odrą. Instruktorem kucharstwa był wspaniały wieloletni pedagog, pan Egon Richter. Dla lepszej pracy i organizacji oraz sprawnej realizacji programu stażu poprzez losowanie podzielił grupę na 5 zespołów. Po tygodniu pracy był pod wielkim wrażeniem zgrania i umiejętności młodzieży. Przy wystawianiu oceny tygodniowej pracy w kuchni, wyróżnił cztery osoby: Martynę Zalewską, Magdalenę Boryszewską, Darię Dzięgielewską i Mateusza Wolanowskiego.

W drugim tygodniu zajęć stażowych uczestnicy ci byli dodatkowo przygotowywani do wzięcia udziału w pokazie i przyjęciu dyrektorów szkół polskich. W kolejnym tygodniu pracy młodzież ciągle zadziwiała instruktora pod względem zgrania w zespołach, wypełniania zaleceń jego i pomocników, wzajemnego pomagania, tworzenia pozytywnej atmosfery w czasie pracy. Zadania w kuchni były stałe – do nich były przypisywane zespoły. Codziennie był to inny rodzaj zajęcia: 1. Obsługa i serwis (przygotowanie stołów do posiłku śniadanie i lunch, serwis dobór odpowiednich naczyń i sztućców oraz dekorowanie stołów); 2. Bułki, chleb, ciasta (przygotowanie składników odpowiednio do przepisu, wyrobienie, wyważenie gramatury na 1 porcję chleba, na 1 bułkę, formowanie i ułożenie w naczyniu do pieczenia); 3. Śniadanie (przygotowanie składników do przygotowania posiłku: masła, owoców, warzyw, przystawek z konfitur, miodu, syropu, nu telli, podanie pokrojonego pieczywa); 4. Główne danie np. pizza (przygotowanie składników do ciasta, składników do farszu, przypraw i ziół); 5. Deser i zupa kalafiorowa (przygotowanie składników na deser, mleka, owoców, twarogu; na zupę: składniki, przyprawy i zioła).

Po zajęciach, w czasie wolnym, młodzież uczestniczyła w wyprawach edukacyjnych po Frankfurcie poznając miejsca, w których można było m.in. zrobić drobne zakupy. Poza tym gospodarze ciekawie zorganizowali naszym stażystom czas wolny. Młodzież odwiedziła kręgielnię, grała w bilard i darta, była na basenie miejskim, strzelała też w strzelnicy sportowej Manfreda Kurzera, mistrza olimpijskiego z Aten w 2004 r. Głównymi atrakcjami naszego pobytu na stażu był wyjazd na wycieczkę do Berlina i Tropical Island. Berlin młodzież zwiedzała 24 lutego. Spacerowała promenadą zabytków od Alexanderplatz do Bundestagu. Po drodze widziała Katedrę Berlińską, zabytkowy uniwersytet, pomnik cesarza Wilhelma II, zajrzała też do salonu Mercedesa i zwiedziła muzeum figur woskowych. Od Bramy Brandenburskiej przez park doszła do budynku Parlamentu. Następnym etapem wędrówki po Berlinie były sklep Primark, gdzie można było zaopatrzyć się w pamiątki.

25 lutego młodzież wyruszyła do niezwykłej Tropical Island, gdzie korzystała z różnych atrakcji wodnych – m.in. zjeżdżalni i rwących rzek. Można było zwiedzać alejki z roślinnością i różnymi zwierzętami żyjącymi na wolności oraz w klatkach lub odpoczywać na leżakach. 2 marca to dzień, w którym trzeba było się pożegnać z instruktorem i opiekunami w kuchni. Nie zabrakło prezentów i łez po obu stronach. Następnie młodzież otrzymała od kierownictwa Ośrodka Szkoleniowego certyfikaty odbycia stażu zagranicznego. Pełni wrażeń stażyści wrócili do Polski 3 marca 2018 roku.

pwk kucharzestaz 09032018 02 pwk kucharzestaz 09032018 01

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.