27 marca 2019 r. w Hufcu Pracy w Łomży odbył się lokalny konkurs „Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz”. Przeprowadzono go w dwóch częściach: teoretycznej i praktycznej, w którym udział wzięły trzy przyszłe kucharki. Test składał się z 30 pytań. Największą liczbę punktów uzyskała Magdalena Boryszewska. Drugie miejsce zajęła Ewa Wieczorek, natomiast trzecie zdobyła Daria Dzięgielewska. Zadaniem praktyczne polegało na przygotowaniu sałatki wiosennej z serem pleśniowym i szynką parmeńską, tortilli oraz deseru bezowego z bitą śmietaną, z musami z kiwi i truskawek.
Komisja miała trudny wybór, ponieważ wszystkie potrawy były bardzo smaczne. Jury zwracało szczególną uwagę na sprawność w kuchni, utrzymywanie higieny i porządku na stanowisku pracy, wygląd prezentowanych dań, smak oraz prezentację potraw. Po zsumowaniu punktów z obu części wyłoniono zwycięzców. I miejsce zajęła Magdalena Boryszewska, II miejsce zajęła Daria Dzięgielewska, III Ewa Wieczorek. Magda i Daria będą reprezentowały Hufiec w wojewódzkim etapu konkursu w Wasilkowie. Na zakończenie uczestniczki otrzymały nagrody.
Autor tekstu i zdjęć: Aneta Zielińska – wychowawca Hufca Pracy w Łomży