• Kontrast strony

Wakacje letnie dla uczestników Ochotniczych Hufców Pracy są czasem odpoczynku ale także nauki zawodu w zakładach pracy – to właśnie dla grupy kucharzy i cukierników Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Łomży zorganizowało warsztaty kulinarne w Białymstoku. 19 sierpnia b.r. uczestnicy Hufca Pracy w Łomży wyjechali do Studia Kulinarnego ATUTY w Białymstoku.

Po wejściu do lokalu gastronomicznego zostaliśmy przyjęci z otwartością i życzliwością co spowodowało bardzo dobrą atmosferę do wspólnej zabawy w przygotowywaniu potraw kuchni meksykańskiej. Czymże jest kuchnia meksykańska? Zastosowaniem w potrawach ostrych przypraw, niezwykłych aromatów i intensywnych smaków. Mnogość przygotowywanych produktów, które są dostępne w naszych ogródkach warzywnych i w sklepach sprawia, że warto nauczyć się choć kilku przepisów, aby zaskoczyć domowników.

A więc do dzieła! Każdy uczestnik otrzymał fartuch i plakietkę ze swoim imieniem. Instruktorka p. Aneta wprowadziła w kulinaria meksykańskie zachęcając do odpowiedzi uczestników co jest typowe w jadłospisie Meksykanów. Następnie omówiła co będzie wykonywane w czasie warsztatów i jakie produkty znajdują się w zestawie na stole kucharskim. Przystąpiliśmy do kulinariów, grupa została podzielona na dwie drużyny, każdy uczestnik otrzymał zadanie, w tym 2 różne osoby odpowiadały za połączenie składników, gotowanie zgodnie z przepisem. Instruktor doradzał, pokazywał jak należy wykonać pracę, na co zwrócić uwagę, jak wyłożyć gotową potrawę na półmisek, ważne jest aby ciasto przygotowane na tortillę odpoczywało przed dalszą obróbką. Wszyscy bawiliśmy się kucharzeniem, czas mijał, kilka osób z grupy prosiło o dodatkowe zdjęcia z udziału w kulinariach, pozowali z atrybutami kuchennymi. Stół do degustacji potraw został wcześniej przygotowany. Na nim ustawiane zostały następujące potrawy przygotowane przez nas, były to: guacamole, tortille pszenne, salsa mexicana, chilicon carne z awokado, szarpany kurczak polewany sosem czekoladowym na wytrawnie zwanym Mole Poblano. Potrawy bardzo nam smakowały.

hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_1
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_1
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_2
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_2
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_3
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_3
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_4
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_4
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_5
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_5
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_6
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_6
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_7
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_7
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_8
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_8
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_9
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_9
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_10
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_10
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_11
hplomza_wakacyjnykurskulinarny_21082020_11

Autorzy tekstu i zdjęć: August Mrozowicz - st. wychowawca Hufca Pracy w łomży , Mateusz Zagroba – specjalista do spr. programów Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Łomży

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.