W Kolneńskim Hufcu Pracy odbył się konkurs Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz 2019”. 3 kwietnia br. do rywalizacji o pierwsze miejsce przystąpiło czterech kucharzy. Eliminacje odbyły się w dwóch częściach: teoretycznej i praktycznej. Największą liczbę punktów w teście uzyskała Aleksandra Zuzga.
Zadanie praktyczne polegało na przygotowaniu zupy – żurku z jajkiem oraz potrawy z drobiu. Komisja oceniała jakość, estetyczne wykonanie oraz kreatywność. Wszystkie uczestniczki wykazały się pomysłowością i znajomością kunsztu kulinarnego - nadały potrawom odpowiedni smak i ładnie zaserwowały. Komisja najwyżej oceniła potrawy Weroniki Siok i Aleksandry Zuzgi. Obie uczestniczki wezmą udział w wojewódzkim konkurs kulinarny do Wasilkowa.
Autor tekstu i zdjęć: Agnieszka Samul – wychowawca Hufca Pracy w Kolnie