• Kontrast strony

Z inicjatywy Rady Młodzieży 24 lutego 2022 r. uczestnicy Hufca Pracy w Kolnie odwiedzili Środowiskowy Dom Samopomocy w Kolnie, by wspólnie świętować Tłusty Czwartek. Kultywując tradycję, a także wykorzystując zdobyte dotychczas umiejętności, młodzież wraz z uczestnikami ŚDS przygotowała słodkie wypieki – drożdżowe faworki i serowe oponki.

Nad prawidłowym przebiegiem procesu tworzenia łakoci czuwały panie kucharki z ŚDS. Jak zwykle podczas spotkania panowała miła i radosna atmosfera. Młodzi ludzie z zapałem wygniatali, wałkowali i wykrajali ciasto na przysmaki. Oczywiście po warsztatach nastąpił najprzyjemniejszy etap zadania, czyli degustacja. Powstało mnóstwo wypieków, wszystkie były pyszne i zostały zjedzone do ostatniego okruszka.

Podczas spotkania młodzież dowiedziała się również o dawnych tradycjach, związanych z Tłustym Czwartkiem. Jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna również ostatni tydzień karnawału. W tym dniu zgodnie ze zwyczajem objadamy się pączkami i faworkami. Jest to jedyny dzień w roku, kiedy nie musimy liczyć kalorii. Istnieje przesąd, zgodnie z którym ten, kto nie zje tego dnia ani jednego pączka, będzie miał pecha w dalszym życiu.

To już kolejna wspólna inicjatywa kolneńskiego Hufca Pracy oraz Środowiskowego Domu Samopomocy. Dzięki takim działaniom młodzież uczestnicząca w spotkaniach uczy się tolerancji, współpracy i zachowania wobec osób z różnymi niepełnosprawnościami.

hpk_tlustyczwartel_25022022_01
hpk_tlustyczwartel_25022022_02
hpk_tlustyczwartel_25022022_03
hpk_tlustyczwartel_25022022_04
hpk_tlustyczwartel_25022022_05
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5

Autor tekstu i zdjęć: Milena Samul – wychowawca Hufca Pracy w Kolnie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.