10 grudnia 2018 r kolejna grupa uczestników Hufca Pracy w Kolnie wzięła udział w warsztatach kulinarnych w Białymstoku pt.: „Kuchnia podlaska w nowej odsłonie”. Wyjazd zorganizowany był w ramach utrzymania rezultatów projektu „OHP jako realizator usług rynku pracy”. Młodym ludziom z Kolna towarzyszyli uczestnicy z Hufca Pracy w Zambrowie. Osiemnastoosobowa grupa mogła poczuć się, jak w programie „Masterchef”. W profesjonalnym studiu ATUTY, dobrze wyposażonym w sprzęt gastronomiczny, pod czujnym okiem Ewy Bałdyś Jakuć przygotowywane zostały: czekadełka, czyli gruszka w boczku z serem wędzonym polane z sosem, polędwiczka wieprzowa z wędzonym serem korycińskim, zaprawiana trawą żubrową i podana z puree z dyni, roladki z pstrąga w bakłażanie oraz coś na słodko - krem chałwowy z malinami.
Młodzież tak, jak poprzednio została podzielona na zespoły. Każdy miał wykonać jedno danie z kuchni podlaskiej. Warsztatem roboczym była duża wyspa z płytami indukcyjnymi. Uczestnicy otrzymali świeże produkty z których przygotowywali zaplanowane dania. Pani Ewa pomagała, podpowiadała i kontrolowała, czy wszystko przebiega prawidłowo. Dania miały być przyrządzone zdrowo, zgodnie z recepturą kulinarną i kolorowo. Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja dań. Przy wspólnym posiłku szefowa kuchni opowiadała o tajnikach i zwyczajach kuchni podlaskiej. Warsztaty zakończyły się rozdaniem certyfikatów poświadczających udział w szkoleniu. Jest to niewątpliwie bardzo ciekawa forma nauki zawodu oraz nabycia nowych umiejętności i zdobycia ciekawych doświadczeń. Opiekunami uczestników były Justyna Jabłońska – wychowawca HP w Zambrowie oraz Dorota Nicewicz – wychowawca HP Kolno.
Autor tekstu: Agnieszka Samul - komendant Hufca Pracy w Kolnie
Zdjecia: Dorota Nicewicz – wychowawca Hufca Pracy w Kolnie