• Kontrast strony

26 marca 2019 r. w Zespole Szkół w Wojewodzinie odbył się hufcowy etap Ogólnopolskiego Konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie 2019” w kategorii kucharz. Do próby swoich umiejętności zawodowych przystąpiło 4 uczestników kończących w tym roku naukę zawodu kucharz w Hufcu Pracy w Grajewie. Zadaniem młodzieży było wykonanie zestawu obiadowego składającego się z kotleta mielonego, kaszy gryczanej z jabłkiem i warzyw zasmażanych. Choć zestaw wydaje się standardowy, a kotlet mielony często bywa w naszym jadłospisie, to jego dobre wykonanie wymaga pewnych umiejętności. Ocenie podlegała m.in. gramatura i konsystencja kotleta oraz odpowiednie doprawienie, uformowanie i wypieczenie. Dobrej organizacji pracy wymagało również wydanie na ciepło jednocześnie wszystkich składników zestawu obiadowego. W przygotowaniu stanowisk pracy dla uczniów oraz w trakcie realizacji konkursu fachową pomocą służył nauczyciel przedmiotów zawodowych z ZS w Wojewodzinie, pani Beata Urbańska.

Udział w przedsięwzięciu pozwolił uczestnikom sprawdzić poziom wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności zawodowych przed zbliżającym się egzaminem kwalifikacyjnym. Młodzież poznała procedury obowiązujące podczas zdawania egzaminu, przećwiczyła organizację pracy i przestrzeganie zasad bhp podczas samodzielnego wykonywania zadania. Udział w przedsięwzięciu pozwolił im nabyć nowe doświadczenia i dodał pewności siebie, co powinno ułatwić uzyskanie pozytywnych wyników na egzaminach zewnętrznych.

Autor tekstu: Teresa Maciorowska – komendant Hufca Pracy w Grajewie
Zdjęcia: Teresa Maciorowska – komendant Hufca Pracy w Grajewie, Grzegorz Biadun – st. wychowawca Hufca Pracy w Grajewie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.