9 kwietnia 2019 r. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie odbył się Wojewódzki Konkurs „Najsprawniejszy w zawodzie”. Uczestnicy z terenu województwa podlaskiego rywalizowali o tytuł najlepszego kucharza i świadomego pracownika. Główne założenia konkursów to: pogłębianie zainteresowań zawodowych młodych ludzi, stworzenie szansy sprawdzenia poziomu własnej wiedzy oraz umiejętności, możliwość wymiany doświadczeń między uczestnikami konkursu – przedstawicielami jednostek opiekuńczo-wychowawczych Podlaskiej WK OHP.
Reprezentanci poszczególnych jednostek musieli wykazać się wiedzą teoretyczną z zakresu gastronomii oraz przepisów bhp i prawa pracy. Młodzi kucharze dobrani w dwuosobowe zespoły podjęli się także wykonania zadania praktycznego, czyli zupy krem z pora oraz schabowego po mediolańsku z makaronem i sosem pomidorowym. Potrawy konkursowe zostały ocenione przez komisję pod przewodnictwem Macieja Tomaszewskiego – szefa kuchni restauracji „Sztuka Mięsa” przy profesjonalnym wsparciu Roberta Biercewicza – szefa kuchni restauracji „Gallo Nero”. Uczestnicy konkursu oceniani byli bardzo dokładnie i wielowymiarowo. Weryfikacji podlegał zarówno efekt końcowy, jak również sposób przygotowania potraw, umiejętności posługiwania się odpowiednimi narzędziami, organizacja warsztatu pracy, prezentacja pracy oraz przestrzeganie zasad bezpiecznego poruszania się przy stanowisku pracy.
Gdy młodzi kucharze przygotowywali dania konkursowe na warsztatach gastronomicznych, ich koledzy z konkursu wiedzy z zakresu bhp i prawa pracy uczestniczyli w prezentacji pierwszej pomocy przedmedycznej Grupy Ratowniczej „Nadzieja”. Główny cel pokazu to rozbudzenie świadomości młodzieży w kwestii potrzeby podejmowania działań ratujących życie drugiego człowieka wspartych treningiem praktycznym. Dodatkową atrakcją było spotkanie z przedstawicielami Straży Granicznej, którzy opowiedzieli o specyfice swojej pracy. Niespodzianką okazał się pokaz tresury psa, który na co dzień pełni służbę z funkcjonariuszami.
Pierwsze miejsce w konkursie „Sprawny w zawodzie - kucharz” zajęła reprezentacja z Hufca Pracy w Białymstoku w składzie: Klaudia Chludzińska i Maria Magdalena Stary, II miejsce zdobyli: Paulina Sienicka i Kinga Zabuska z Hufca Pracy w Zambrowie, natomiast trzecie miejsce powędrowało do kucharzy z Hufca Pracy w Łomży – Darii Dzięgielewskiej i Magdaleny Boryszewskiej. Najlepszą znajomością zasad bhp i przepisów z zakresu prawa pracy wykazała się Weronika Góralczyk z Hufca Pracy w Kolnie, II miejsce zajął Tomasz Tekień, a kolejne Dawid Kiryłowicz – obaj z Hufca Pracy w Białymstoku. Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Autor tekstu: Eliza Barszczewska - ref. ds. kształcenia i programów edukacyjnych Podlaskiej WK OHP
Zdjęcia: Magdalena Klimuk - sp. ds. wychowania kultury i sportu Podlaskiej WK OHP