Grupa uczestniczek z Hufca Pracy w Białymstoku wzięła udział w warsztatach kulinarnych pt. „Warsztaty surowe” zorganizowane przez białostocką grupę fundacji „Wegestok – Viva! Akcja dla zwierząt". Partnerem projektu było Miasto Białystok oraz Stowarzyszenie LUWIA. Warsztaty dotyczyły tak zwanej kuchni intuicyjnej, mało skomplikowanej. Była to praktyczna nauka, jak w prosty i szybki sposób zrobić np. twarożek ze szczypiorkiem, pastę z groszku zielonego, sałatkę warzywną z majonezem, surowy makaron z truskawkami, łazanki, makowiec, kulki mocy ze słonecznika, chipsy jarmużowe w kilka minut przy użyciu własnych rąk.
Potrawy wykonane na warsztatach bez obróbki termicznej, w 100% roślinne, zachęciły uczestników do ręcznych wyrobów zdrowych słodyczy i szybkich przekąsek bez użycia wysokiej temperatury, piekarników, czy palników. Uczestnicy warsztatów nabyli umiejętność samodzielnego przygotowania posiłków z zachowaniem wszystkich składników odżywczych, witamin, minerałów. Na zakończenie warsztatów odbyła się uczta integracyjna.
Autor tekstu i zdjęć: Katarzyna Kruszewska – wychowawca Hufca Pracy w Białymstoku