13 listopada w Studiu Kulinarnym ATUTY odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu kuchni kresowej dla grupy osiemnastu uczestników OHP z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie oraz Hufca Pracy w Białymstoku. Przedsięwzięcie zostało zorganizowane w ramach utrzymania rezultatów projektu „OHP jako realizator usług rynku pracy”. Głównym celem warsztatów było zaszczepienie wśród młodzieży zdrowego sposobu odżywiania się oraz przekazanie wiedzy dotyczącej doboru składników i technik kulinarnych. Po krótkiej prelekcji prowadzącej, młodzież pod okiem szefowej kuchni rozpoczęła przygotowywanie pełnego menu złożonego z kilku dań: przystawki, dania głównego oraz deseru według dawnych przepisów z użyciem regionalnych produktów.
Następnym etapem była wspólna degustacja przygotowanych przez siebie potraw. Uczestnicy w profesjonalny sposób zmierzyli się z tajnikami prawdziwej kuchni przygotowując mistrzowskie potrawy, takie jak między innymi: sałatka z serem korycińskim, kindziukiem, pieczonym burakiem w sosie musztardowo – miodowym czy wareniki ze schabem zasmażonym w śmietanie, a na deser delikatne serniczki z sosem malinowym. Szkolenie pobudziło wyobraźnię i kreatywność młodych uczestników. Podczas warsztatów gotujący poznali zasady łączenia smaków i komponowania różnych potraw. Młodzież zdobyła silną podstawę do tego, by rozwijać swoje umiejętności, a nawet poszukiwać pracy w gastronomii. Zgodnie z założeniem warsztatów niewątpliwie były one niezapomnianym doświadczeniem edukacyjnym, które zakończyło się uzyskaniem certyfikatu ukończenia kursu gotowania w zakresie kuchni kresowej.
Autor tekstu i zdjęć: Urszula Zieleń - pośrednik pracy