• Kontrast strony

14 grudnia 2018 r. 11-osobowa grupa uczestników Hufca Pracy w Białymstoku wzięła udział w warsztatach kulinarnych z panią Ewą Bałdyś Jakuć, z zakresu kuchni podlaskiej. Przedsięwzięcie zostało zorganizowane w studiu kulinarnym ATUTY w Białymstoku. Jego celem było poznanie „kuchni podlaskiej w nowej odsłonie” oraz zintegrowanie uczestników i rozwijanie umiejętności pracy w zespole. Podczas warsztatów młodzież została podzielona na grupy. Każdy zespół miał do wykonania inną potrawę. Uczestnicy przygotowali cztery dania: gruszkę w boczku z serem wędzonym, roladki z pstrąga, polędwiczki pieczone z puree z dyni oraz deser chałwowy z czekoladową kruszonką i malinami. Podczas gotowania potraw uczestnicy korzystali z pomocy i porad szefowej kuchni Ewy Bałdyś Jakuć.

Po zakończeniu gotowania młodzież przy wspólnym stole mogła spróbować zarówno swoich dań, jak i tych przygotowanych przez inne grupy. Każdy zespół miał za zadanie omówić kolejność czynności w trakcie wykonywania potraw. Uczestnicy hufca wykazali się szeroką wiedzą oraz dobrym przygotowaniem praktycznym. Zdobyli nową wiedzę teoretyczną i praktyczną, przez co zwiększyli swoje umiejętności i podwyższyli kwalifikacje zawodowe, a to podniesie ich atrakcyjność na rynku pracy. Podsumowaniem warsztatów było wręczenie certyfikatów z ukończonego szkolenia.

hpbialystok_warsztatykulinarne_17122018_01
hpbialystok_warsztatykulinarne_17122018_02
hpbialystok_warsztatykulinarne_17122018_03
hpbialystok_warsztatykulinarne_17122018_04
hpbialystok_warsztatykulinarne_17122018_05
hpbialystok_warsztatykulinarne_17122018_06

Autor tekstu i zdjęć: Katarzyna Kruszewska – wychowawca Hufca Pracy w Białymstoku

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.