W Gołdapi, w dniach 21 - 24 maja, dziewczęta z Hufca Pracy w Białymstoku: Maria Magdalena Stary i Klaudia Chludzińska godnie reprezentowały Podlasie na ogólnopolskim etapie konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie kucharz”. Uczestniczki konkursu miały wyjątkową możliwość sprawdzenia i zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych. Przyszłe kucharki rywalizowały z młodzieżą z całej Polski (16 zespołów).
Konkurencja przebiegała w dwóch etapach. W części praktycznej zespoły miały 2 godziny, aby przygotować: zupę-krem z marchewki i roladki drobiowe ze szpinakiem oraz surówkę. Część teoretyczna natomiast składała się z 30 pytań w formie testowej. Podczas zmagań konkursowych było również miejsce na turystykę i rekreację. Rozgrywki sportowe, zwiedzanie Gołdapi czy wycieczka autokarowa do Gierłoży - zwiedzanie bunkrów (Wilczy Szaniec), poznanie Sanktuarium Maryjnego w Świętej Lipce oraz zabytków miasta Kętrzyn były miłym odprężeniem pomiędzy kolejnymi konkurencjami, a werdyktem jury.
Uczestniczki hufca w trakcie konkursu wykazały się szeroką wiedzą oraz bardzo dobrym przygotowaniem praktycznym i w ogólnej klasyfikacji zajęły 7 miejsce. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe koszulki i dyplomy.
Autor tekstu i zdjęć: Katarzyna Kruszewska – wychowawca Hufca Pracy w Białymstoku