• Kontrast strony

W Gołdapi, w dniach 21 - 24 maja, dziewczęta z Hufca Pracy w Białymstoku: Maria Magdalena Stary i Klaudia Chludzińska godnie reprezentowały Podlasie na ogólnopolskim etapie konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie kucharz”. Uczestniczki konkursu miały wyjątkową możliwość sprawdzenia i zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych. Przyszłe kucharki rywalizowały z młodzieżą z całej Polski (16 zespołów).

Konkurencja przebiegała w dwóch etapach. W części praktycznej zespoły miały 2 godziny, aby przygotować: zupę-krem z marchewki i roladki drobiowe ze szpinakiem oraz surówkę. Część teoretyczna natomiast składała się z 30 pytań w formie testowej. Podczas zmagań konkursowych było również miejsce na turystykę i rekreację. Rozgrywki sportowe, zwiedzanie Gołdapi czy wycieczka autokarowa do Gierłoży - zwiedzanie bunkrów (Wilczy Szaniec), poznanie Sanktuarium Maryjnego w Świętej Lipce oraz zabytków miasta Kętrzyn były miłym odprężeniem pomiędzy kolejnymi konkurencjami, a werdyktem jury.

Uczestniczki hufca w trakcie konkursu wykazały się szeroką wiedzą oraz bardzo dobrym przygotowaniem praktycznym i w ogólnej klasyfikacji zajęły 7 miejsce. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe koszulki i dyplomy.

hpbialystok_finalkonkursunajsprawniejszykucharz_28052019_1
hpbialystok_finalkonkursunajsprawniejszykucharz_28052019_2
hpbialystok_finalkonkursunajsprawniejszykucharz_28052019_3
hpbialystok_finalkonkursunajsprawniejszykucharz_28052019_4
hpbialystok_finalkonkursunajsprawniejszykucharz_28052019_5
hpbialystok_finalkonkursunajsprawniejszykucharz_28052019_6

Autor tekstu i zdjęć: Katarzyna Kruszewska – wychowawca Hufca Pracy w Białymstoku

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.