• Kontrast strony

Siedmioosobowa grupa uczestników Hufca Pracy w Białymstoku 13 listopada 2018 r. wzięła udział w warsztatach kulinarnych z szefem kuchni Ewą Bałdyś Jakuć z zakresu kuchni kresowej. Warsztaty zostały zorganizowane w studiu kulinarnym ATUTY w Białymstoku. Ich celem była nauka sztuki przygotowania kilku prostych, lecz kreatywnych dań oraz zintegrowanie uczestników i rozwijanie umiejętności pracy w zespole. Podczas zajęć młodzież została podzielona na cztery grupy. Każda z nich miała do wykonania inne danie, tj. krupnik z kurkami i pulpetami, sałatkę z serem korycińskim i kindziukiem, wareniki z babką ziemniaczaną i sosem ze schabu w śmietanie oraz serniczki z sosem malinowym.

Podczas przygotowywania potraw uczestnicy korzystali z pomocy i porad szefa kuchni. Po zakończeniu gotowania młodzież przy wspólnym stole mogła spróbować zarówno swoich dań, jak i potraw przygotowanych przez inne grupy. Uczestnicy hufca w trakcie warsztatów wykazali się bardzo dobrym przygotowaniem praktycznym. Spotkanie to przyczyniło się do poszerzenia ich wiadomości i umiejętności kulinarnych, jak również zmotywowało do dalszego podnoszenia swoich kwalifikacji. Podsumowaniem warsztatów było wręczenie certyfikatów z ukończonego szkolenia.

hpbialystok_warsztaty_kulinarne_14112018_01
hpbialystok_warsztaty_kulinarne_14112018_02
hpbialystok_warsztaty_kulinarne_14112018_03
hpbialystok_warsztaty_kulinarne_14112018_04
hpbialystok_warsztaty_kulinarne_14112018_05
hpbialystok_warsztaty_kulinarne_14112018_06

Autor tekstu i zdjęć: Dorota Engman – wychowawca Hufca Pracy w Białymstoku

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.