• Kontrast strony

erasmusplus ohp 640

W Hufcu Pracy w Białymstoku powoli dobiegają końca przygotowania do wyjazdu na staż zawodowy grupy cukierników, kucharzy i mechaników pojazdów samochodowych. 11 lutego 2019 r. odbyło się spotkanie organizacyjne cukierników/kucharzy z koordynatorem, doradcą EURES oraz opiekunami. Już 17 lutego sześcioosobowa grupa młodzieży z hufca wyjeżdża do ośrodka we Frankfurcie nad Odrą, dlatego przypomniano główne założenia projektu, harmonogram działań oraz zasady praktyk i zakwaterowania. Ponadto udzielono odpowiedzi na wszelkie szczegółowe pytania dotyczące pracy, podróży, niezbędnej dokumentacji oraz organizacji pracy i czasu wolnego. Poinformowano też o koniecznych dokumentach (karta EKUZ) i podstawowych zasadach bezpieczeństwa obowiązujących podczas wyjazdów zagranicznych.

12 lutego 2019 r. wszyscy uczestnicy staży zarówno cukiernicy/kucharze jak i mechanicy zakończyli kurs języka niemieckiego. Podsumowaniem 60-godzinnych zajęć było napisanie testu sprawdzającego. Pozwoliło to młodym adeptom na indywidualną weryfikację zdobytej wiedzy i umiejętności. Teraz pozostało już tylko spakować walizki i czekać na wyjazd.

Autor tekstu: Jolanta Powichrowska - komendant Hufca Pracy w Białymstoku
Zdjęcia: Jolanta Powichrowska - komendant Hufca Pracy w Białymstoku, Katarzyna Kruszewska - wychowawca Hufca Pracy w Białymstoku

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.