• Kontrast strony

Dwunastoosobowa ekipa z Hufca Pracy w Augustowie, w dniu 21 listopada, uczestniczyła w warsztatach kulinarnych kuchni kresowej tak bliskiej naszemu sercu. Młodzież miała za zadanie nauczenia się przygotowania kilku, charakterystycznych dla przedwojennych polskich kresów, potraw. W Studium kulinarnym „Atuty” w Białystoku i pod pilnym okiem Szefowej Kuchni Pani Ewy Bałdyś młodzi adepci sztuki kulinarnej nabywali wiedzę jak przyrządzić i ugotować smaczne, i proste dania. Młodzież działała w czterech podgrupach. Każda z grup miała wykonać jedno danie – krupnik z kurkami i pulpecikami, sałatkę z kindziukiem i z serem korycińskim oraz owocami, pierożki z babką ziemniaczaną i sosem ze schabu w śmietanie, a także serniczki z sosem malinowym „mniam palce lizać”. Można też było popróbować zwykłego wysuszonego w piekarniku siana, które okazało się zjadliwe i bardzo smaczne.

Na koniec warsztatów młodzież z bardzo wielką chęcią przygotowała i przystroiła stół biesiadny, na którym znalazły się wszystkie smakołyki przygotowane w trakcie warsztatów. Przy wspólnym stole szefowa kuchni opowiadała wszystkim o tajnikach i zwyczajach kuchni kresowej. Były to warsztaty bardzo pouczające i poszerzające wiedzę kulinarną z zakresu kuchni kresowej. Zakończyły się rozdaniem każdemu uczestnikowi bardzo oryginalnego certyfikatu poświadczającego jego udział w warsztatach.

hpaugustow warsztatykulinarnekuchnikresowej 23112018 1 hpaugustow warsztatykulinarnekuchnikresowej 23112018 3

Autor tekstu i zdjęć: Dariusz Tomczyk – wychowawca Hufca Pracy w Augustowie

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.