Dwunastoosobowa ekipa z Hufca Pracy w Augustowie, w dniu 21 listopada, uczestniczyła w warsztatach kulinarnych kuchni kresowej tak bliskiej naszemu sercu. Młodzież miała za zadanie nauczenia się przygotowania kilku, charakterystycznych dla przedwojennych polskich kresów, potraw. W Studium kulinarnym „Atuty” w Białystoku i pod pilnym okiem Szefowej Kuchni Pani Ewy Bałdyś młodzi adepci sztuki kulinarnej nabywali wiedzę jak przyrządzić i ugotować smaczne, i proste dania. Młodzież działała w czterech podgrupach. Każda z grup miała wykonać jedno danie – krupnik z kurkami i pulpecikami, sałatkę z kindziukiem i z serem korycińskim oraz owocami, pierożki z babką ziemniaczaną i sosem ze schabu w śmietanie, a także serniczki z sosem malinowym „mniam palce lizać”. Można też było popróbować zwykłego wysuszonego w piekarniku siana, które okazało się zjadliwe i bardzo smaczne.
Na koniec warsztatów młodzież z bardzo wielką chęcią przygotowała i przystroiła stół biesiadny, na którym znalazły się wszystkie smakołyki przygotowane w trakcie warsztatów. Przy wspólnym stole szefowa kuchni opowiadała wszystkim o tajnikach i zwyczajach kuchni kresowej. Były to warsztaty bardzo pouczające i poszerzające wiedzę kulinarną z zakresu kuchni kresowej. Zakończyły się rozdaniem każdemu uczestnikowi bardzo oryginalnego certyfikatu poświadczającego jego udział w warsztatach.
Autor tekstu i zdjęć: Dariusz Tomczyk – wychowawca Hufca Pracy w Augustowie