W augustowskim Hufcu Pracy odbył się konkurs „Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz - 2019”. 28 marca 2019 r. do rywalizacji w dwóch turach: teoretycznej i praktycznej udział wzięły cztery osoby. Największą liczbę punktów w teście uzyskała Klaudia Chmielewska. Drugie miejsce zajęła Emilia Myszkowska, zaś trzecie zdobył Konrad Rogowski.
Zadanie praktyczne polegało na przygotowaniu zestawu obiadowego, który składał się z kotleta schabowego z dodatkami oraz zestawem sałatek i kompotem z suszonych owoców. Komisja miała trudny wybór. Zwracano szczególną uwagę na sprawność w kuchni, utrzymywanie higieny i porządku na stanowisku pracy, wygląd dania i smak przygotowanej potrawy. Po przeprowadzeniu obu części wyłoniono zwycięzców. I miejsce zajęła Klaudia Chmielewska, II miejsce zajęła Emilia Myszkowska, a III miejsce Konrad Rogowski. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy.
Autor tekstu i zdjęcia: Dariusz Tomczyk – wychowawca Hufca Pracy w Augustowie