
Czy tłusty czwartek musi być tradycyjnie tłusty i kojarzyć się z ociekającym lukrem pączkiem? Niekoniecznie! Na dowód tej tezy młodzież ze stalowowolskiego i tarnobrzeskiego Hufców Pracy przygotowała podczas warsztatów cukierniczych zdrowe, pełne walorów odżywczych fit batony bakaliowe.
Ta akcja jest odpowiedzią na ogólnopolską inicjatywę Kapituły Młodzieży OHP pod nazwą „Czwartek słodki nie tylko tłusty”, której celem było wykształcenie postaw prozdrowotnych poprzez nawyk zdrowego odżywiania się i uświadomienie tym samym związku pomiędzy żywieniem a zdrowym stylem życia. 16 lutego uczestnicy podjęli się wykonania zdrowej fit żywności, na którą złożyły się daktyle, orzechy, rodzynki, kakao .itp. Po skończonej pracy nastąpiła prezentacja i poczęstunek cukierniczych wyrobów dla pracowników Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Stalowej Woli oraz uczestników odbywających kursy zawodowe.
Młodzież chętnie dzieliła się recepturami, według których powstały zdrowe słodkości.
Autor tekstu – Beata Froń –starszy wychowawca 9-17 HP Stalowa Wola
Autor zdjęć – Ewa Bajda – Szczygieł Komendant 9-17 HP Stalowa Wola