flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Uczestnicy I rocznika  9-9 Hufca Pracy w Krośnie 17 lutego wzięli udział w zajęciach profilaktycznych z pielęgniarką panią Małgorzatą Mazur, które odbyły się w ramach realizacji inicjatywy Ogólnopolskiej Kapituły Samorządności Młodzieży OHP „Czwartek słodki, nie tylko tłusty”. Tematem spotkania było poznanie najważniejszych zasad zdrowego odżywiania się.

Podczas spotkania uczestnicy poznali zasady zdrowego odżywiania się. Prowadząca apelowała, żeby jeść posiłki regularnie i by były one bogate w warzywa i owoce. Produkty zbożowe, które często są ich elementem,  powinny być pełnoziarniste. Do diety należy włączyć ryby, nasiona roślin strączkowych, jaja oraz chude mięso. Zdrowe jedzenie to nie tylko wysokiej jakości produkty spożywcze, ale także właściwe zasady spożywania posiłków, przechowywania produktów spożywczych oraz stosowanej obróbki kulinarnej. 

Na zakończenie zajęć uczestnicy obejrzeli filmy profilaktyczno – edukacyjne pt.: „10 zasad zdrowego odżywiania” oraz „Piramida zdrowego żywienia i stylu życia”.

Autor artykułu i zdjęcia: St. wychowawca Maciej Wojdyła

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.