
9 marca br. uczniowie II klasy Szkoły Branżowej w Zespole Szkół w Sokołowie Małopolskim, uczący się na kierunku kucharz, wzięli udział w wycieczce zawodoznawczej. Najlepiej poznać zawody i warunki pracy poprzez bezpośredni kontakt z pracodawcą i poznanie specyfiki firmy. Dlatego Mariola Lidwin doradca zawodowy Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej w Rzeszowie wraz z kadrą 9-1 Hufca Pracy zorganizowała wizytę w zakładzie mięsnym Smak Górno.
Uczestnicy 9-1 Hufca Pracy i uczniowie Zespołu Szkół mieli okazje zapoznać się ze specyfiką zakładu pracy, zwiedzili laboratorium jakości, mogli zobaczyć, jak powstają wyroby mięsne i przetwory– od początku procesu wytwórczego aż do opakowania i oznakowania produktu. Po terenie zakładu i linii produkcyjnej przybyłych oprowadziła Urszula Miazga kierująca działem marketingu oraz pracownik produkcji. Młodzież musiała spełnić wymagania BHP i założyć stroje ochronne oraz ściśle przestrzegać poleceń opiekuna. Dla młodzieży przygotowano również poczęstunek złożony z tradycyjnych wyrobów firmy oraz najnowszych produktów Love Veck zgodnych z trendem fleksitarianizmu, czyli diety polegającej na spożywaniu większej ilości warzyw i ograniczaniu mięsa.
Dzięki wizycie młodzież mogła zetknąć się bezpośrednio z pracodawcą, zobaczyć jakie są oczekiwania wobec osób wchodzących na rynek pracy. Poznanie procesu produkcji mięsa i jego przetworów to także cenne doświadczenie dające możliwość zobaczenia „od środka” sposobu funkcjonowania takiego zakładu produkcyjnego. Tego typu okazja do spotkania na terenie zakładu pracy jest dana nielicznym osobom z zewnątrz za co kadra CEiPM Rzeszów złożyła serdeczne podziękowania pracownikom firmy Smak Górno.