flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Brak ruchu i stres nie służą zdrowiu, a aktywność fizyczna poprawia jego stan, samopoczucie  i wydłuża życie. Decyduje też o tym sposób odżywiania, który ma wpływ na wzrost, rozwój fizyczny, a nawet psychiczny. Znajomość i przestrzeganie norm zdrowego żywienia już od najmłodszych lat zwiększa szanse na długie życie w zdrowiu, dlatego wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych ma ogromne znacznie profilaktyczne. Właściwa dieta zmniejsza m.in. ryzyko wystąpienia wielu chorób. Powinna być zróżnicowana, pełnowartościowa i zrównoważona.

14 lutego uczestnicy 9-12 Hufca Pracy w Jarosławiu wzięli udział w pogadance promującej zdrowe odżywianie. W ten sposób włączyli się w realizację inicjatywy Ogólnopolskiej Kapituły Samorządności Młodzieży OHP pn. „Czwartek słodki nie tylko tłusty”. Podczas spotkania młodzież poznała najważniejsze zasady zdrowego odżywiania -jak najwięcej warzyw i owoców w diecie, produkty jak najmniej przetworzone, zero używek, różnorodność posiłków, picie dużej ilości wody oraz ograniczenie spożycia węglowodanów .

A skoro niedługo post to warto te zasady wprowadzić w życie jako postanowienia wielkopostne.

Autor tekstu i zdjęć: Wiesława Kamińska,  st. wychowawca w 9-12 HP w Jarosławiu

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.