
Brak ruchu i stres nie służą zdrowiu, a aktywność fizyczna poprawia jego stan, samopoczucie i wydłuża życie. Decyduje też o tym sposób odżywiania, który ma wpływ na wzrost, rozwój fizyczny, a nawet psychiczny. Znajomość i przestrzeganie norm zdrowego żywienia już od najmłodszych lat zwiększa szanse na długie życie w zdrowiu, dlatego wykształcenie prawidłowych nawyków żywieniowych ma ogromne znacznie profilaktyczne. Właściwa dieta zmniejsza m.in. ryzyko wystąpienia wielu chorób. Powinna być zróżnicowana, pełnowartościowa i zrównoważona.
14 lutego uczestnicy 9-12 Hufca Pracy w Jarosławiu wzięli udział w pogadance promującej zdrowe odżywianie. W ten sposób włączyli się w realizację inicjatywy Ogólnopolskiej Kapituły Samorządności Młodzieży OHP pn. „Czwartek słodki nie tylko tłusty”. Podczas spotkania młodzież poznała najważniejsze zasady zdrowego odżywiania -jak najwięcej warzyw i owoców w diecie, produkty jak najmniej przetworzone, zero używek, różnorodność posiłków, picie dużej ilości wody oraz ograniczenie spożycia węglowodanów .
A skoro niedługo post to warto te zasady wprowadzić w życie jako postanowienia wielkopostne.
Autor tekstu i zdjęć: Wiesława Kamińska, st. wychowawca w 9-12 HP w Jarosławiu