flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

13 marca odbyła się zorganizowana przez Mobilne Centrum Informacji Zawodowej w Tarnobrzegu wizyta studyjna dla uczestników 9-15 Hufca Pracy. Głównym celem przedsięwzięcia było poznanie Restauracji GUSTUM, będącej częścią większego kompleksu hotelowo-gastronomicznego w Tarnobrzegu pod kątem stworzonej tam nowatorskiej koncepcji kulinarnej.

Młodzież uczestnicząca w wycieczce zawodoznawczej została mile przywitana przez kierownictwo restauracji, po czym szef kuchni oprowadził uczestników po miejscach powstawania potraw zapoznając ich z tajnikami serwowanej tam kuchni Fusion. Idea łączenia przepisów z różnych stron świata i tworzenia nowych, oryginalnych potraw , powstających nowych smaków i zapachów bardzo spodobała się młodzieży, która z zaciekawieniem przyjmowała przekazywane informacje. Została ona również zapoznani ze stosowaną w Restauracji GUSTUM techniką gotowania potraw w próżni tzw. „sous vide”. Technika ta, pomimo że jest czasochłonna, pozwala na zachowanie właściwości odżywczych produktów, a także na użycie niższych temperatur. Zwiedzanie tego ciekawego lokalu gastronomicznego zakończyło się wspólnym przygotowaniem pizzy a następnie jej degustacją. „Nigdy jeszcze nie byliśmy w takim miejscu”- komentowali uczestnicy.

Dzięki udziałowi w zorganizowanej wizycie studyjnej młodzież nie tylko nabyła nową wiedzę i umiejętności , ale zapoznała się z lokalnym rynkiem pracy z branży gastronomicznej , co z pewnością będzie mogła wykorzystać w przyszłości, gdy przyjdzie czas na poszukiwanie dla siebie ciekawego i dobrego zatrudnienia .

Tekst i Zdjęcia : Honorata Śmigała – doradca zawodowy MCIZ Tarnobrzeg

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.