
Wielkanocne wypieki w jarosławskim Hufcu Pracy3 i 4 kwiecień dla uczestników jarosławskiego 9-12 Hufca Pracy był czasem intensywnych przygotowań do wojewódzkiego konkursu pn. „Wielkanocne wypieki”. Zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu dowolnego ciasta wielkanocnego, zaprezentowaniu procesu produkcji w formie zdjęć oraz dołączeniu przepisu wraz z informacją o produktach, które zostały użyte.
Realizację tego zadania chętni uczestnicy wykonywali indywidualnie w swoich domach oraz w pracowni szkolnej Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych pod czujnym okiem nauczyciela przedmiotów zawodowych. Świąteczne wypieki uczestniczki przygotowywały według babcinej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie oraz własnych przepisów i pomysłów z dekorowaniem włącznie. Podczas etapu wojewódzkiego zaprezentowane zostanie: Ciasto Marchewkowe, Wielkanocny Sernik oraz Wielkanocne koszyczki z jajeczkami.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom, którzy włączyli się w realizację konkursu. Doceniamy waszą kreatywność, zaangażowanie i wkład pracy włożony w wykonanie ciast świątecznych. Konkurs stał się doskonałą okazją do kultywowania tradycji i zwyczajów wielkanocnych oraz rozwijania wśród uczestników pasji kulinarnych.